BT fortalte i går historien om de norske sjøfolkene på «Germa Lionel», som i 1984 ble holdt i fangenskap i 69 dager i Gaddafis Libya. To av sjøfolkene ble grovt torturert, og matros Bjørn Pedersen fra Hareid døde av skadene han ble påført under torturen.

I gårsdagens BT krevde både Bjørn Pedersens datter og et av mannskapsmedlemmene at norske myndigheter etter Gaddafis fall gjør et nytt forsøk på å få stilt de ansvarlige for torturen til ansvar.

Britiske myndigheter har bedt det nye libyske regimet om hjelp til å finne drapsmannen som drepte politikvinnen Yvonne Fletcher bare dager før «Germa Lionel» ble tatt i arrest, og norsk UD sier til BT at departementet vil undersøke mulighetene for å gå inn i«Germa Lionel»-saken på nytt.

De mistenkte

I boken «Germa Lionel» fra 1984 peker journalistene Helge Alvin Rosfjord og Perl Arne Totland på flere av de involverte som har kjente navn:

Mohammed Kalifas (ca. 35 år i 1984, nå rundt 62 år): Var sikkerhetssjef i Tripoli havn og sjefen bak aksjonen. Han var personlig involvert i torturen av mannskapet, og mannen som fortalte mannskapet at Pedersen var død, angivelig som et resultat av «selvmord».

Shaik Youssef (ca. 40 år, nå eventuelt 67 år): Politimann og etteretningsoffiser, deltok i torturen av mannskapet.

Rageb Zaguzi (ca 40 år, nå eventuelt 67 år): Representant for skipsagenten i Tripoli. Fungerte som tolk under møtene. Ledet forhøret og torturen i tollhuset av overstyrmann Bjørn Ivar Johansen.

Ibrahim B. Belhaq (ca. 45 år, nå eventuelt 72 år): Direktør for det statlige skipsagentfirmaet Germa Shipping.

Selve torturen i avhørene av Johansen ble utført av en ung, ukjent libyer. Den samme personen var blant de tre som bortførte Bjørn Pedersen fra båten siste gang noen så ham i live.

Også den daværende tollsjefen i Tripoli, som hadde fornavnet Ali, og en mann som kalte seg Mr. Mohammed i fengselet i Tripoli var involvert i avhørene av mannskapene.

Kjenner til begge

To av dem som ledet avhørene var altså ansatte hos skipsagenten Germa Shipping — et statlig firma som tross navnet ikke hadde noe med «Germa Lionel» å gjøre.

Det libyske Germa Shipping eksisterer fortsatt. Etter noen forsøk på e-post og telefon, får BT tak i en mann som representerer selskapet. Mannen kaller seg Captain Tata, og snakker et dannet og høflig engelsk.

— Jeg har hørt om både Rageb Zaguzi og Ibrahim Belhaq. Den første herren var advokat og jobbet i juridisk avdeling, gjorde han ikke? spør Captain Tata.

Vi bekrefter at det stemmer. I sjøforklaringen fortalte kapteinen på «Germa Lione» at Zaguzi hadde introdusert seg som advokat, og at han i utgangspunktet skulle fungere som tolk under avhørene. Snart viste han seg å være like aggressiv som de andre.

Det var Zaguzi som var den mest aktive utspørreren under torturen av overstyrmann Bjørn Ivar Johansen. I følge Johansens egen forklaring var det Zaguzi som ga tegn til at torturen skulle starte. Mens slagene haglet i syv og en halv time, ropte advokaten til Johansen at han var en kriminell jøde og en agent for England.

Belhaq var mindre sentral, men var til stede under flere av avhørene.

- Døde naturlig

Vi spør Captain Tata om Zaguzi og Belhaq fortsatt jobber i firmaet, eller om han vet hvor de er blitt av.

— Nei, det er lenge siden de jobbet her. Begge herrene du nevner er avgått ved døden for flere år siden. Det er jeg helt sikker på.

- Hvordan døde de?

— De døde av alderdom, helt naturlige årsaker.

Hittil har vi ikke nevnt «Germa Lionel» eller årsaken til at vi ringer til den høflige mannen. Vi spør om han husker saken, men da ler han og sier at dette var lenge før han kom inn i firmaet.

— Herr Zaguzi var en dyktig advokat. Gjelder det en rettssak? Da kan jeg hjelpe deg å finne en annen dyktig advokat, tilbyr han seg.

DE MISTENKTE: Slik så en tegner for seg libyerne som utførte torturen i 1984. Regab Zaguzi er nede til høyre.
FAKSIMILE FRA BOKEN «GERMA LIONEL»AV PER ARNE TOTLAND OG ALVIN ROSFJORD.