Fire års jobbsøking, på alt som finnes av relevante jobber for samfunnsvitere i Bergen, har så langt ikke gitt resultat.

— Jeg trives veldig godt i den jobben jeg har, og har vært kjempeheldig med både arbeidsmiljøet og kollegene. Men selvsagt gikk jeg ikke seks år på Universitetet for å laste bagasje ut og inn av flyene, sier Anders N. Årvik (33).

Vil ikke sture

Men fremfor å sture over at akademiker-karrieren lar vente på seg, har Årvik søkt utfordringer i den jobben han tross alt har. Han har nettopp påtatt seg en nyopprettet funksjon som produktkoordinator, i tillegg til at han er hovedtillitsvalgt på avdelingen. Da BT snakket med ham i går ettermiddag, var han på vei til en tre dagers tillitsmannskonferanse på Hønefoss.

I går skrev BT at nyutdannede humanister og samfunnsvitere fra Universitetet i Bergen sliter med å få seg fast jobb. Anders N. Årvik har ikke gitt opp håpet om å få en jobb der han får brukt kunnskapene sine innen historie, informasjonsvitenskap, internasjonal og sammenliknende politikk.

En hån

  • Problemet er ikke bare at det er vanskelig for nyutdannede akademikere å få jobb. Det største hånet mot oss samfunnsvitere og humanister, er at begynnerlønningene i de jobbene vi i hvert fall i teorien har mulighet til å få, ikke står i forhold til den lange utdannelsen vi har tatt.

— Som flyarbeider tjener jeg 350.000 kroner i året. Begynnerlønningene på relevante stillinger i offentlig administrasjon ligger som regel på under 300.000 kroner, sier Anders N. Årvik.

  • Paradokset er at om jeg skulle være så heldig og få en relevant jobb, er det ikke sikkert at jeg har råd til å ta den. Både konen og jeg har store studielån, i tillegg til at vi nettopp har kjøpt oss leilighet. Det er grenser for langt ned jeg kan gå i lønn, for å få en jobb der jeg får brukt utdannelsen min, sier Anders N. Årvik.
PÅ VEI TIL TILLITSMANNSKONFERANSE: - Jeg trives veldig godt som flyarbeider, men av og til kunne jeg tenkt meg andre utfordringer, sier samfunnsviter Anders N. Årvik. FOTO: HÅVARD BJELLAND