For nesten ett år siden, 24. august i fjor, var Frank Richard Børhaug og partneren hans på jakt etter to biltyver da de ble påkjørt bakfra ved Nordhordlandsbrua på Flatøy. Både han og partneren ble skadet og sykemeldt. Fordi de to var i tjeneste da ulykken skjedde, startet også Spesialenheten for politisaker etterforskning.

— Omvendt bevisbyrde

— I tillegg til at jeg var skadet og slet med smerter, fikk jeg Spesialenheten på nakken. Jeg var aldri i tvil om at jeg ikke hadde gjort noe galt, men det virket som Spesialenheten ikke hadde noe tillit til meg og makkeren min, sier Børhaug.

Spesialenheten tok ut tiltale. De mente Børhaug ikke viste tilstrekkelig aktsomhet og svingte for brått til høyre da han ble påkjørt av en annen bil.

I går falt dommen i Nordhordland Tingrett. Børhaug ble frikjent og retten mener det er mye som tyder på at bilen bak holdt for kort avstand da den kjørte inn i den sivile politibilen.

— Jeg tror ikke dette ville skjedd hvis det var en sivil sak. Jeg føler nesten at det har vært en omvendt bevisbyrde slik at jeg skal bevise min uskyld, sier Børhaug.

Heller ikke advokaten hans, Erik Johan Mjell, forstår hvorfor det ble tatt ut tiltale i saken.

— Jeg har hele tiden følt at det ikke var riktig å ta ut tiltale i denne saken, og det har vi nå fått bekreftet i retten, sier Mjell.

Han tror heller ikke saken hadde kommet for retten om det ikke var Spesialenheten som etterforsket saken.

- Ingen tillit

— Jeg har mine tvil om denne saken i det hele tatt hadde blitt etterforsket av vanlig politi. Det kommer et eget reglement inn for polititjenestemenn, og det er kanskje noe de må leve med. Men i utgangspunktet skal ikke Spesialenheten ha annen bevisvurdering enn jurister for øvrig. Det skal ikke stilles strengere til politifolk enn sivile krav i denne typen handlinger. Heldigvis er det samme domstol som dømmer både sivile og politi, sier Mjell.

Leder for Spesialenheten og aktor i saken, Jan Egil Presthus, vil ikke kommentere dommen fordi han ikke har lest den. Derfor ønsker han heller ikke å kommentere hvorvidt påtalemyndigheten kommer til å anke saken.

— Slik bevisene fremsto, fremhevet jeg også i min prosedyre at føreren av bilen som kjørte inn i den sivile politibilen burde holdt større avstand, sier Presthus.

— Mener du det var riktig at det ble tatt ut tiltale i denne saken?

— Bevisene i denne saken fremsto annerledes i hovedforhandlingene i retten, enn etter den umiddelbare bevisfremstillingen da det ble tatt ut tiltale, sier Presthus.

For Frank Richard Børhaug er det en mager trøst.

— Å ha en tiltale hengende over deg i så lang tid det preger hele hverdagen. Det har vært en stor belastning, og jeg håper jeg nå er ferdig med saken. Jeg tolker dette som at Spesialenheten ikke har hatt noe tillit til meg og min partner, og etter denne saken har jeg ingen tillit til dem. Selv lurer jeg på om politiet skal stilles overfor andre krav enn andre, sier Børhaug.