Den nå 20 år gamle kvinnen sendte brevet til sin kristne onkel høsten 2005. Han avviste påstandene. Noen måneder senere gikk hun til politiet.

I går startet rettssaken mot 37-åringen. Mannen som er tiltalt for en rekke overgrep gjennom over fire år mot sin niese, erkjente ikke straffskyld.

— Jeg har aldri hatt seksuell kontakt med min niese, sa han til retten.

Studerte teologi

Overgrepene skal dels ha foregått der mannen bor, dels på turer der de begge har vært sammen. Blant annet var onkel og niese på tre ferieturer på egen hånd i Norge, Sverige og Danmark på 90-tallet - der de bodde på samme rom.

Ifølge tiltalen hadde mannen både oralsex og samleie med sin niese.

37-åringen og hans niese ga retten et radikalt forskjellig bilde av forholdene seg imellom fra overgrepene skal ha startet for nesten ti år siden til de ble avsluttet for seks år siden.

Mannen snakket lenge, velformulert og med tilsynelatende sikkerhet. Han mente han ga stabilitet til en jente som led under å ha en alkoholisert mor. Han ga henne også mye hjelp til lekser.

Han snakket også om hvordan hans psykiatriske lidelse har påvirket livet hans og tvunget ham til å avslutte en rekke studier, blant annet teologi.

- De fleste blir hatet

På spørsmål om hvorfor niesen skulle gå til politiet med en falsk anmeldelse, svarte han at det ikke kunne skyldes hevn siden de hadde hatt et godt forhold. Han tilskrev det sykdom.

— Det er resultat av en psykose, sa han til retten.

37-åringen viste til at niesen hadde hatt sterke depresjoner og i perioder utagerende atferd. Han sa han kjente igjen psykiatriske lidelser som liknet hans egne. Bare sterkere.

Aktor, statsadvokat Jarle Golten Smørdal, leste også høyt fra et langt brev hun sendte til onkelen. Her er noe av det hun skrev:

n «Du må face sannheten - du har et problem. Bare du kan hjelpe deg selv».

n «Jeg tilgir deg hvis du søker hjelp. Hvis ikke blir du en byrde for meg».

n «De fleste som har gjort noe slikt som deg blir hatet, men jeg tilbyr deg en annen vei».

- Jeg skammet meg

Selv om onkelen ble henvist til bakerste benk under hennes vitneforklaring, følte kvinnen seg tydelig ubekvem. Hun snakket lavt og svarte kort på spørsmålene.

Hun fortalte at hun lenge ikke hadde hatt noen venner utenom skolen. Derfor søkte hun kontakt med onkelen.

— Han var den eneste som kjente meg. Jeg følte meg avhengig av ham.

20-åringen sa at overgrepene skjedde flere ganger i uken, og på ferieturene kunne skje nesten daglig.

— Han hadde en fantasi om at jeg elsket ham. Han så på oss som et par og at vi skulle gifte oss. Han snakket mye om Bibelen.

Da hun nærmet seg 15 år brøt hun forbindelsen, fortalte hun. På spørsmål om hvorfor hun ikke sa nei før, svarte hun:

— Jeg torde ikke si mot ham. Han kontrollerte og manipulerte meg på grunn av det han hadde gjort, sa hun.

At hun ikke hadde fortalt noen om dette før, begrunnet hun slik:

— Jeg skammet meg.