• Uværet gjorde området til et sant ragnarok. Det var tilfeldig at vi fant ham, sier hundefører og politimann Ole Bjørn Brudvik.

PAAL KVAMME

EYSTEIN RØSSUM

Det var 37 år gamle Brudvik — med god hjelp av schæferen Emil - som fant den savnete Thomas Kvamme sent søndag kveld.

Med seg i det lille letelaget hadde han kollega Gunnar Rasmussen (43) og Terje Sandstø fra Norske Redningshunder, som er kjentmann i området. For ikke å glemme hundene Jesper og Ira, da.

— Dette må være enhvers verste mareritt. Men vi var heldige - og han var heldig, sier Brudvik.

Fra himmel til helvete

Da hundeførerne fra bergenspolitiet kom til Maurset søndag ettermiddag, var været fint.

— Folk gikk på skitur og skjønte ingenting av hvilken dramatikk som foregikk oppe i fjellene.

Også Brudvik og Rasmussen begynte å lure på om fortellingene om virkelig dårlig vær var overdrevet.

Så feil kan man ta.

— Det var ragnarok, sier Brudvik.

— Da vi kom inn i søkeområdet, var det omtrent som å kjøre inn i en vegg. Det var full storm, det formelig røk rundt ørene på oss. Hytten hvor vi hadde base, hadde ingen levegg, det var like ille på alle fire sider.

— Vi hadde mer enn nok med å holde oss på beina, sier Rasmussen.

Selv med 15 års erfaring som hundefører har Rasmussen aldri før vært med på søk i så dårlig vær. Faktisk ble skiene hans blåst rett av ryggsekken - uten at Rasmussen merket det.

— Det var så kald vind at da jeg tok av meg hansken for å finne frem et nødbluss som lå i brystlommen, klarte jeg ikke å få opp igjen glidelåsen uten hjelp fra de andre. Og det er en operasjon på 10-15 sekunder, sier Brudvik.

— Det var helt i grenseland av hva som er forsvarlig å lete i, sier de to.

Sov under åpen himmel

Det tre mann store letelaget gikk med mellom 30 og 50 meters avstand fra hverandre under søket.

— Vi var forberedt på å gå hele natten. Innimellom sendte vi opp nødbluss, men uten at den savnete reagerte på disse, sier Brudvik.

— Det var tilfeldig at vi fant ham. Etter at vi hadde søkt i noen timer, så jeg det jeg trodde var en mobilmast, 10-15 meter unna meg. Det viste seg å være et par ski og et par staver. Der lå den savnete og sov under åpen himmel. Da var han i ferd med å gli inn i bevisstløsheten, forteller Brudvik.

— Jeg snakket til mannen. Da våknet han, men uten å virkelig være klar over at vi var der. Først da jeg ropte «funn» til de to andre, skjønte han at han var funnet. Han ble ubeskrivelig glad, sier Brudvik.

- Motiverende

Etter en halvtime kom snøscooteren, som tok Thomas Kvamme med til en hytte og legehjelp, ca. to kilometer unna.

— Den savnete var fjellvant, han var godt kledd og gjorde de riktige tingene, sier Rasmussen.

Likevel er de to opptatt av at de ikke er noen helter. I stedet berømmer de innsatsen til de mange frivillige som var med, ikke minst det enorme arbeidet som frivillige hjelpeorganisasjoner legger ned i å hjelpe andre.

— Hvordan opplever man å redde et liv?

— Det var en fantastisk god følelse. Ikke bare å finne ham, men å komme ned igjen og treffe pårørende. Gleden vi opplevde der motiverer til å rykke ut igjen neste gang, sier Brudvik.

Vil aldri glemme

Thomas Kvamme ligger nå på sykehus i Odda.

— Jeg hørte noen som ropte «vi har et funn» bak ryggen min. De ordene kommer jeg aldri til å glemme, sa hovedpersonen selv til NRK Vestlandsrevyen i går.

Kvamme hadde en kroppstemperatur på bare 30 grader da en lege nådde frem til ham søndag kveld.

— Jeg tror ikke han ville overlevd en natt til ute. Ved ca. 28 grader slutter hjertet å slå. Når kroppstemperaturen først begynner å komme ned mot 30 grader, synker den raskt, sier overlege Örjan Ahrenstedt ved sykehuset i Odda.

Han tok seg i går av den 24 år gamle sykepleierstudenten, og kunne slå fast at flere tær er sterkt frostskadde.

— Vi vet ennå ikke om vi må amputere. Uansett har han hatt kjempeflaks, sier Ahrenstedt, som tror Kvamme må bli på sykehuset i minst fire-fem dager.

— Thomas gjorde det han skulle da han først hadde gått seg bort: Han gravde seg ned og ventet på hjelp. Han er svært takknemlig for at så mange var med på letingen, og vet også godt hvor ille dette lett kunne gått, sier overlege Ahrenstedt.

Hadde med mat og drikke

Thomas Kvammes mor, Elsebeth Kvamme, ønsker å presisere at sønnen faktisk hadde med seg sekk, mat, frukt, drikke og ekstra votter. Det han manglet, var kart og kompass.

— Han gravde seg en snøhule ved hjelp av en halvannen liter soloflaske, sier mamma Elsebeth til Bergens Tidende.

Som kan forteller at det står etter forholdene bra til med sønnen.

FINNERNE: - Gleden vi opplevde hos den savnete og hans pårørende, er god motivasjon til å rykke ut igjen neste gang, sier hundeførerne Gunnar Rasmussen (t.v.) og Ole Bjørn Brudvik. Her sammen med søndagens firbeinte helter, schæferne Jesper (5) og Emil (5).<br/>Foto: ØRJAN DEISZ