Ordene skal ha falt i retten i går ettermiddag.

— Jeg opplevde det som en direkte trussel. Det var meget ubehagelig, sier statsadvokat Jarle Golten Smørdal til bt.no.

Sauehode

Den 39 år gamle mannen var i 1999 siktet for drapet på Yngve Elvik. Siktelsen mot 39-åringen ble senere frafalt, men kameraten hans, Truls Guttormsen, ble dømt for drapet.

Både Guttormsen og 39-åringen er nå tiltalt for å ha anklaget en annen person for å stå bak det såkalte Lindås-drapet. Denne uken skal Gulating lagmannsrett avgjøre om de to bør straffes for bevisst å ha forsøkt å velte ansvaret over på en uskyldig tredjeperson.

I går ble 39-åringen eksaminert av aktor i saken, statsadvokat Smørdal. Det likte 39-åringen dårlig.

— Det skjedde etter at rettsmøtet var avsluttet. Jeg hadde hentet en koffert hos rettsbetjenten. Da jeg kom inn igjen i salen sto tiltalte i samtale med sin forsvarer. Jeg hørte da at han kalte meg et sauehode, forteller Smørdal.

Statsadvokaten utbrøt "ja vel" til den tiltaltes negative karakteristikk av ham.

— Han snudde seg da mot meg og ba meg passe meg. Så sa han: "Bare vent. En mørk kveld så..."

Gikk til politiet

Golten Smørdal anmeldte i går truslene til politiet.

— Jeg drøftet det med mine kolleger først. Vi var enige om at vi ikke kunne akseptere slike utsagn. Det ville være en fallitterklæring.

Statsadvokaten sier han aldri før har opplevd noe liknende.

— Det har heller ikke mine kolleger gjort. Jeg synes det er skremmende at en tiltalt i en straffesak ikke klarer å styre seg.

— Frykter du at han kan gjøre alvor av truslene?

— Hvis han ville skade meg, så er det jo dumt å advare meg på forhånd. Jeg tror ikke noe vil skje, men opplever det som en belastning å bli truet.

Golten Smørdal sier det nå vil være opp til politiet å vurdere hva som skal skje med saken. 39-åringen risikerer å bli straffet både for å ha truet statsadvokaten og ha forsøkt å motarbeide rettsvesenet.

Bare tull

I dag ble 39-åringen konfrontert med sine uttalelser. I lagmannsretten sa han først at "det bare var tull". Så nektet han for å ha sagt noe som helst til statsadvokaten.

Men 39-åringen har et problem: Forsvareren hans, advokat Carl Hartwig, var vitne til hendelsen.

— Jeg hørte han sa at statsadvokaten skulle passe seg, og at han sa at noe kunne skje en mørk natt.

— Så du bekrefter statsadvokatens versjon?

— Jeg hørte hva som ble sagt, men hva min klient mente med uttalelsene vet jeg ikke.

Politioverbetjent Tove Lian Mathiesen, leder for vold- og sedelighetsseksjonen ved Sentrum politistasjon, bekrefter at de har mottatt anmeldelsen.

— Jeg ønsker ikke å si noe om denne saken. Hordaland politidistrikt er inhabile i denne saken. Et annet politidistrikt må overta etterforskningen.

"UBEHAGELIG": Statsadvokat Jarle Golten Smørdal oppfattet 39-åringens ord som en dårlig skjult trussel. <br/>ARKIVFOTO: KJELL LANGMYREN