• Vi har aldri hatt et slikt kjør noen gang, sier avdelingsleder ved 110-sentralen i Hordaland, Cato Larsen. Opp imot 1000 telefoner haglet i natt inn på 3 timer.

Brann i Forum video på Natland

— Helt vilt. Vi har ikke hatt et stille sekund, Jeg har jobbet i 37 år i politiet og aldri opplevd maken, sier operasjonsleder Harald Thue ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

1000 henvendelser Det fine juleværet har tørket opp Vestlandet. Når det nye året ble ønsket velkommen med fyrverkeri, ble det en hektisk natt for brannvesenet.

— Det har vært veldig mye gress- og lyngbranner. Vi har for det meste kjørt i hele natt, sier Cato Larsen, avdelingsleder ved 110-sentralen i Hordaland.

Han forteller at sentralen har tatt imot nærmere 1000 henvendelser mellom klokken 23.00 og 02.00. I Hordaland har brannvesenet rykket ut 80 ganger. Omkring halvparten av disse var i Bergen.

Ulmende raketter - Det virker som det er raketter som er årsak til de fleste av brannene. Hvis rakettene ulmer når de kommer ned i den tørre lyngen kan det blusse opp. Dette kan skje hvis raketten ikke går høyt nok og dermed treffer bakken før den skal, sier Larsen.

I tillegg til gressbranner har det brent i mange bosspann og containere.

— Sotra, Askøy og Husnes er noen av stedene som ble rammet, opplyser avdelingslederen.

Ute av kurs Ingen personer skal ha kommet til skade i nattens flammer.

— Heldigvis har vi heller ikke fått melding om at folk har blitt husløse på den første dagen i det nye året.

Men det så stygt ut en periode. I Liakrokane begynte det å brenne i en altan like før årsskiftet, etter at en nyttårsrakett kom ut av kurs. Men brannen ble slukket før hele leiligheten ble tatt av flammene.

Klokken 23. 48 brant det på en altan i Brønndalen i Laksevåg. Ingen personer kom til skade.

Rundt midnatt brøt det også ut brann i en loftleilighet i Odda. Et rom er utbrent. Ingen personer kom til skade.

Ved midnatt brøt det gress og lyngbrann både på Rong i Øygarden og på Fromreide på Askøy.

Svett natt Også i Sogn og Fjordane er det meldt om mange branner. 14 i stykket.

— Heldigvis kom ingen til skade. Det er mest gressbranner det er snakk om, branner som folk har klart å slokke selv, sier operasjonsleder Per Rimmen ved Sogn og Fjordane politidistrikt til bt.no.

Kollega Svein Roald Vikse i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har også hatt en svett natt.

— Det har vært travelt, men i Sunnhordaland er det kun meldt om tre mindre branner, sier han.

RUNE GULBRANDSØY
JAN M. LILLEBØ