• Jeg har ingen klokke. Vet ikke hvor lenge jeg har ligget her, heller ikke når jeg slipper ut. Slikt blir man stresset av.

I en uryddig seng ligger en 38 år gammel varetektsfange på fjerde døgnet — tre døgn lenger enn tillatt. Politiet arresterte ham lørdag, men det finnes ikke ledige celler noen steder i landet.

— Fire dager i politiarresten er ingenting. For noen år siden var jeg her i over tre uker. Da var det tungt.

På et spinkelt nattbord står et bilde av forloveden. Hun har vært innom med en cd-spiller, sjokolade og lesestoff. Bladene ligger strødd utover gulvet. Mannen har ikke sko på seg. Ingen fanger skal ha mulighet til å henge seg i lissene.

— Jeg skulle selvfølgelig ønske jeg fikk plass i et fengsel snart. Der kan man i det minste se ut. Nå ligger jeg bare her og tenker på damen. Ingenting skjer. Jeg har ingen å snakke med, sier mannen.

Noen lysstråler skjærer ned på ham gjennom sigarettrøyken. Det er nesten umulig å sove mellom de rosa betongveggene. Han får tilbud om en times lufting om dagen, men takker nei.

— Orker ikke å gå ut, sier han.

— Hva synes du om å bli overført til et fengsel et annet sted i landet?

— Jeg har sonet på Ringerike, i Åna og Oslo tidligere. Det vil jeg ikke gjøre igjen. Da er jo sjansen for å få besøk lik null. Jeg vil bli i Bergen.

For to år siden anmeldte en rekke av Bergens forsvarsadvokater politiets bruk av arresten. Anmeldelsen er nå henlagt. Statsadvokaten fant ikke grunn til å reise sak mot Hordaland politidistrikt eller Politidirektoratet.

<b>VENTER PÅ CELLEN:</b> - Jeg får angst av dette rommet. I fengselet kan man i det minst se ut, sier 38-åringen som har tilbrakt fire døgn i politiarresten. Regelen er at alle skal ut etter 24 timer. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN