Mannen må svare for flere påståtte lovbrudd. Det mest spesielle er likevel bruddet på Luftfartslovens bestemmelser om ikke å ha rettet seg «etter de anvisninger for god skikk og orden om bord som var gitt av fartøysjefen, den ansvarlige i kabinen, eller annet besetningsmedlem som var bemyndiget av fartøysjefen».

— Skjer fra tid til annen

Det understrekes i bestemmelsen at «tobakksrøyking under ingen omstendigheter er tillatt på flyenes toaletter.»

— Dette skjer fra tid til annen, og vi slår hardt ned på det. Besetningen opplyser om røykeforbudet foran hver flygning, og det er en grunn til at vi gjør dette. Det handler om sikkerheten på flyet, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian.

Anbefaler det ikke

Ifølge tiltalen fyrte mannen i januar i år opp en sigarett på kveldstid på en flygning fra Las Palmas til Bergen. Det skjedde på et av flyets toaletter, ifølge tiltalen. Ifølge Sandaker-Nielsen var det et ordinært rutefly.

Det er politiadvokat Ørjan Ogne som har skrevet tiltalen.

SLÅR NED: Politiadvokat Ørjan Ogne slår hardt ned på røyking på fly.
ODD E. NERBØ (ARKIV)

— Jeg anbefaler ingen å bryte røykeforbudet. Det er ikke akseptabelt å ha bruke fyrtøy inne i et fly. Dessuten er jo oppdagelsesrisikoen betydelig, sier han.

Store bøter

Han forteller at det ikke er første gang han får en slik sak, men at de vanligvis løses med bøter.

— Størrelsen på bøtene vurderes ut fra skjønn, men man slipper ikke unna med bøter på under 10.000 kroner. Slike handlinger medfører brannfare, noe som er svært alvorlig i et fly, understreker Ogne.

Den røykesugne bergenseren må også svare for flere tilfeller av tyveri, i tillegg til ruskjøring på moped. Han er også tiltalt for å ha kjørt moped med falske skilt, samt ikke stanse for politiet, til tross for at de var på jakt etter ham med blålys og sirene.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra mannens forsvarer.