Faren til 16-åringen som var siktet for Toppe-drapet i fjor, forklarte seg i retten i dag om episoden da han natt til 22. juni i fjor oppsøkte en nabo og skallet ham i ansiktet.

Dagen før ble sønnen, som da var 16 år gammel, siktet av politiet for drapet på Mentz Dankert Løtvedt (59), som også bodde i nabolaget i Åsane. 16. juli ble 16-åringen løslatt. Fem dager tidligere var en annen mann blitt siktet for drapet. Han tok senere sitt eget liv.

Faren forklarte at han lenge hadde ment at naboene var ute etter sønnen, og at den fornærmede hadde vært den mest aktive. Det kom frem i retten at de to hadde hatt flere konflikter opp gjennom årene, blant annet hadde naboen anmeldt tiltaltes sønn for hærverk. 43-åringen hevdet at han slett ikke hadde tenkt å utøve vold mot naboen, men bare ta en prat med ham om drapet som hadde rystet nabolaget.

— Han kom imot meg, og jeg følte meg truet. Jeg skallet til ham nærmest ubevisst, forklarte han. Naboens fremstilling av hendelsesforløpet er ganske forskjellig.

— Han var svart i øynene, og var helt klart ute etter å ta meg. Han tråkket opp i døren og skallet til meg rett over neseroten, sa mannen, som har bodd i nabohuset til tiltaltes eks-kone siden 1995.

Tiltalte medgikk å ha drukket en øl og å ha tatt valium tidligere på dagen, men avviste at han var ruset. Begge to beskrev stemningen i nabolaget som uhyggelig i dagene etter drapet.

Tiltaltes forsvarer, John Christian Elden, gjorde et poeng ut av at naboen ikke hadde nevnt drapssaken som en mulig bakgrunn for voldsepisoden i politiavhøret 23.juni. Elden mente det var avisenes overskrifter som hadde fått naboen til å trekke denne slutningen. Naboen avviste dette.