I dag skal politibetjenten vitne i lommemann-saken i Ski tingrett.

I går fikk retten se dommeravhøret der Stien snakket med den syv år gamle gutten som fortalte om sitt møte med Erik Andersen i en svømmehall på Stranda i 1999. Andersen ble den gang pågrepet og satt en natt i varetekt i forbindelse med mistanker om overgrep.

Henlagt

Dommeravhøret fra 1999 holdt ikke mål da saken ble henlagt i 1999. Både politiadvokat Harald Bilberg og statsadvokaten henla saken, til tross for at den syv år gamle gutten var nær i sin beskrivelse om at noe hadde skjedd med ham.

— Det er mye som kommer frem i dette avhøret, sier Statsadvokat Per Egil Volledal.

Da Stien stilte i retten i dag, ble han konfrontert med at han ikke stilte gode nok spørsmål til syvåringen om hva som skjedde i dusjen den gangen. Volledal stilte også spørsmål ved hvorfor det gikk så lang tid fra anmeldelsen i oktober, til dommeravøret ble foretatt i desember.

— Det kan jeg ikke svare på, svarte Stien.

Jobbet i lommemann-team

Politibetjent Geir Stien som hadde avhøret, sier at han ikke ønsker å kommentere hva han synes om at dommeravhøret ikke var nok til å lage sak mot Erik Andersen den gang.

— Politiet etterforsket saken, leverte den fra seg og den ble henlagt av påtalemyndigheten, sier Stien til bt.no før han skal vitne i retten.

Syv år etter avhøret begynte politibetjent Stien i Kripos sitt eget lommemann-team for å være med på å finne lommemannen. Politibetjenten, som jobbet ved kontoret som hadde hatt Erik Andersen i varetekt, og hadde avhørt ett av hans mulige ofre, sier at han i løpet av Kripos-tiden, aldri gjorde seg noen tanker om Erik Andersen og hendelsen på Sotra.

— Det er klart at man kan tenke at man hadde vært veldig nær, men jeg gjorde meg faktisk aldri noen tanker om at han vi tok på Sotra i 1999, kunne være lommemannen, sier Geir Stien til bt.no.

Hva jeg tenkte da?

Han forteller at han hadde mange sedelighetssaker i den tiden han jobbet på Sotra, og at episoden fra Stranda svømmehall, ikke skilte seg ut.

Det var først da Kripos i november 2009, fikk inn tips fra gamle lensmann Oddvar Ågotnes ved Fjell og Sund, at Stien begynte å tenke tilbake.

— Jeg husket episoden, men tenkte også at det var var et godt stykke frem fra et innkommet tips til politiet faktisk hadde en gjerningsmann, sier Stien.

Da Erik Andersen ble pågrepet og utpekt som lommemannen i januar 2008, var Stien i farspermisjon.

— Jeg fikk vite litt senere den dagen at det var han vi hadde tatt på Sotra i 99, som var utpekt. Hva jeg tenkte da? Nei, jeg tror ikke jeg skal begi meg ut på hva jeg tenkte, sier Stien.

Lommemann-saken i går: