• Jeg har tenkt veldig lenge på å gå av som sjef for vann- og avløpsetaten, sier fagdirektør Ivar Kalland etter at han fredag tok den endelige avgjørelsen.

Ivar Kalland (61) sier han har ventet nær sagt med lengsel og smerte på rapporten fra den eksterne granskningskommisjonen, som ble opprettet etter Giardia-utbruddet.

— I går forelå rapporten og den konkluderer på samme måte som rapporten fra kommunens interne granskningskommisjon. Da synes jeg det er riktig at noen tar ansvar, og som fagdirektør for vann- og avløpsetaten tar jeg det faglige ansvaret og har bedt om å bli avløst fra min stilling. Denne beslutningen tok jeg i dag, sa Ivar Kalland til BT utenfor etatens kontor i Fjøsangerveien på Minde i går ettermiddag.

Sjef siden 1991

Ivar Kalland har vært sjef for vann- og avløpsetaten i Bergen kommune helt siden etaten ble opprettet i sin nåværende form i 1991. Etter at han nå har sluttet som fagdirektør, fortsetter han i en annen stilling i samme etat. Han regner med at han beholder samme lønn som han hittil har hatt.

Kalland vil ikke si noe som helst om hvorvidt noen også bør ta et politisk ansvar etter Giardia-utbruddet i drikkevannet Svartediket høsten 2004.

— Det er klart at dette er en vemodig dag for meg, sier Ivar Kalland.

— Som sjef for vann- og avløpsetaten har jeg primært vært en fagmann. Giardia-utbruddet vært en stor utfordring, og jeg er veldig lei meg for at så mange ble syke.

- Ødelegger ikke humøret

Kalland tror det blir rart å møte opp på kontoret på mandag og ikke lenger være sjef.

  • Men det skal jeg håndtere veldig godt, sier han med et smil.
  • Jeg har aldri latt en vannledning ødelegge mitt gode humør, spøker han.

Ivar Kallands søknad om avgang som fagdirektør i vann- og avløpsetaten blir ikke gjenstand for noen politisk behandling i kommunen. Det blir en administrativ sak mellom ham og kommunaldirektør Edel Eikeseth, og søknaden er slik sett allerede innvilget.

Fra og med fredag var Magnar Sekse konstituert som fagdirektør i vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

KNUT EGIL WANG