KRISTINE HOLMELID

— Hvordan skal togpassasjerene komme seg ut hvis det blir brann? Hvordan får vi hjelp hvis det skjer en ulykke inne i tunnelen, spør Andrea Dolvik.

- Billig og lite stress

Vi sitter på 16.05 toget fra Bergen til Arna. Toget er nesten fullt, folk er på vei hjem fra jobb. Noen sover, andre leser seg gjennom den over 7070 meter lange tunnelen fra Bergen til Arna.

Tunnelen er den mest trafikkerte enkeltsporete tunnelen i Nord-Europa. En brann eller avsporing her vil kunne få dramatiske konsekvenser, heter det i risikoanalysen.

Andrea Dolvik har kjørt tog til byen i snart tre år og har tenkt å fortsette med det. Selv om hun kjenner klumpen i magen av og til når hun tar toget.

— Det er billigere og mindre stress enn å ta bil. Det er så dyrt å parkere i sentrum. Og så tar det bare åtte minutter, sier hun.

- Håper noe blir gjort

I rushtiden er det fulle tog til og fra Arna. I går hadde NSB fraktet 2057 passasjerer Arna-Bergen til og med 16.05-toget fra byen.

— Huff, det er ganske skremmende. Jeg visste ikke at denne tunnelen kan være så farlig, sier Kristine Ohma.

Hun bor på Askøy, og reiser også med toget hver dag.

— Jeg håper det blir gjort noe med denne tunnelen hvis den er så farlig. Men for meg er det ikke noe alternativ til tog, buss tar altfor lang tid, sier hun.

TOG HVER DAG: Andrea Dolvik (fremst) bor i Arna, og reiser med tog til Bergen fordi det både er billigere og raskere enn buss og bil.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG