I går presenterte bt.no tre historier om spanjoler som har sluppet alt de har hjemme og reist til Bergen for å søke lykken.

Men ikke alle sliter. Mange har fått seg jobb. Noen i oljebransjen, andre i servicenæringer. Og noen i fiskeindustrien.

— Jeg heter Patricia, er 26 år og kommer fra Madrid, sier Patricia Morales - på norsk.

- Glad for sjansen

Gjennom kurs på Nygård skole har hun lært seg litt av språket siden hun kom på til Norge i juli i fjor. Men først og fremst er hun blitt bedre i engelsk.

— Når jeg prøver å snakke norsk, svarer nordmenn gjerne på engelsk.

Like etter at hun kom til Bergen, fikk hun jobb i en souvenirbod og deretter som vaskehjelp. Utover høsten ble det verre å finne noe å gjøre. Via noen venner ble hun tipset om en ledig stilling på Bontelabo. Hver kveld og natt fra søndag til fredag morgen, lager Patricia Morales sushiruller for Rema 1000. Sammen med en polakk og en portugiser jobber hun mellom åtte og tolv timer i de iskalde lokalene.— Det er helt ok å stå her og skjære fisk. Jeg liker å jobbe og er glad for at jeg fikk denne sjansen.

Patricia er utdannet gymlærer og sportsinstruktør, har vært friidretts- og basketballtrener og jobbet med funksjonshemmede barn under studiene. Moren anbefalte henne å søke lykken i Norge etter at hun mistet jobben i juni i fjor.

— Mamma var på ferie her i 2010 og fortalte hvor vakkert det var. Hun falt både for naturen og kulturen.

- Tenker ikke på fremtiden

Det gjorde også Patricia. Hun har besøkt Flåm, Voss, Finse, Prekestolen og Lofoten. Og hun nyter stillheten i Bergen.

— Madrid har omtrent like mange innbyggere som hele Norge. Det er folk og biler og forurensing over alt. Det er helt fantastisk å gå hjem om natten og føle stillheten her. Ikke en bil eller ett menneske å se! Men det er klart, jeg savner den spanske solen ...

I hjembyen har hun flere arbeidsledige venner. Men hun er usikker på om hun vil anbefale dem å komme til Norge nå.— Skal man søke lykken i et helt nytt land, er det viktig å ha penger, for det kan ta tid å få jobb. Jeg forberedte meg godt, brukte et halvt år til å søke informasjon om Norge og norsk arbeidsliv før jeg dro. Jeg ringte også flere arbeidsgivere. Men alle sa det samme: du må kunne norsk. Så det endte med at jeg dro uten sikker jobb.

Patricia Morales vet ikke hvor lenge hun blir her. Hun skulle gjerne brukt utdannelsen sin og jobbet med barn igjen. Hun frykter at eurokrisen også vil nå Norge.

— Det er dårlige tilstander over alt nå. Jeg tenker ikke så mye på fremtiden. Jeg har nok med det som skjer nå.

spanjolerbontelabo4.jpg
RUNE SÆVIG