– Det som er problemet er at når taxien skal hente meg hjemme eller hos Fana fysioterapi, så finner de ofte ikke frem. Jeg har stått nede i parkeringshuset på Nesttunsenteret, der Fana fysioterapi ligger, og ventet i 40 minutter, sier Sæverud.

Han sier at dette har skjedd mange ganger, og får støtte av fysioterapeut Torill Omang.

— Fire-fem ganger daglig

– Det skjer kanskje fire-fem ganger om dagen. Dette er pasienter som ofte er nyopererte og har krykker, og de kan ikke stå og vente i en halvtime, sier Omang.

Hun sier at situasjonen oppsto etter at Norgestaxi Bergen as overtok pasientkjøringen til Helse Bergen. Dette skjedde 30. januar 2006.

– Tidligere kunne vi ringe ned til lokalsjåførene på Nesttun, og da hadde vi ikke slike problemer, sier Omang som har levert flere klager på Norgestaxi.

Daglig leder i Norgestaxi, Jan Tennfjord, kjenner til at det har vært problemer med henting hos Fana fysioterapi.

- Svært problematisk adresse

— Vi beklager selvsagt hvis kunder har måtte vente lenge for å komme seg hjem og vi skal gjøre det som står i vår makt for å få enklere og greiere beskrivelse av hentesteder. Men dette er en svært problematisk henteadresse, sier Tennfjord.

— Nesttunsenteret er stort og har masse innganger og labyringer. Det er langt å gå om en skal parkere lovlig utenfor senteret, sier Tennfjord.

Han sier det har hendt at sjåfører har gitt opp å hente på adressen.

— Våre drosjeeiere sier at dette er en av de aller verste adressene å hente kunder fra, så nå må vi sette oss ned med Fana fysioterapi så snart som mulig og finne en møteplass som gjør at kundene er godt bevart og at sjåførene ikke bruker uforholdsmessig mye tid på å finne frem, sier Tennfjord.

- Kjenner byen godt nok

Han mener ikke at sjåførene til Norgestaxi har for dårlige geografikunnskaper.

— Sjåførene kjenner byen godt nok, men på våre kurs kan man ikke lære alle adresser, men alle hovedtraseer og der busser går må de kunne til fingerspissene, sier Tennfjord.

Det er et krav til taxisjåfører at de skal ha bestått en kjentmannsprøve for Bergen sentrum. Det er også flere og flere biler som har gps-veiviser i bilen.

— Det er til stor hjelp, og flere og flere vil nok velge denne løsningen, sier Tennfjord.

Avtalen Norgestaxi har med Helse Bergen går ut 30. januar 2008, og da vil det bli ny anbudsrunde på pasientkjøringen.

Heidi Torkildson Ryste
Amundsen, Paul S.