• Dette er ren galskap, sier operasjonsleder Håkon Tornes ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

— Når en mann først utløser en redningsaksjon etter promillekjøring med båt, og like etterpå tar båten og legger ut på sjøen igjen, må han regne med en kraftig reaksjon fra påtalemyndigheten, sier Tornes.

Sea King ble satt inn

Like før midnatt meldte mannen fra via en kamerat at båten hans satt fast i noe garn tilhørende et oppdrettsanlegg, og at han trodde han befant seg i Ålfjorden. Han hadde lagt ut fra Leirvik på Stord litt tidligere på kvelden i en 14 fot Askeladd med påhengsmotor.

Politiet satte i verk leteaksjon. Da han ikke var kommet til rette ved halv to-tiden i natt, ble Hovedredningssalen varslet, og et Sea King-helikopter ble sendt til Ålfjorden, som ligger langs Sveiolandet rett sør for Leirvik.

— Letingen var resultatløs, men like over klokken fem i natt varslet båtføreren selv at han hadde returnert til Leirvik. Da ble han tatt hånd om av politiet. Det var mistanke om for høy promille, og det ble tatt blodprøve av mannen etter at han først hadde blåst i alkometer. Deretter ble han dimmitert, sier Tornes.

Beslagla motordel

Men mannen hadde ikke tenkt å slå seg til ro på Leirvik.

Kort tid etter dimmiteringen oppdager en politipatrulje at båten atter en gang var på vei ut fjorden fra Leirvik.

— Da visste vi hvor mannen bodde, og sendte en patrulje til hans hjemsted. Der ble han på ny tatt hånd om, og er nå sendt videre til ny blodprøve i Ølen.

— Hvor alvorlig ser politiet på denne saken?

— Vi ser svært alvorlig på slik oppførsel. Når en person blir tatt to ganger for promillekjøring med båt samme natt, og dessuten legger utpå i påvirket tilstand etter først å ha utløst en redningsaksjon, er det kort og godt ren galskap. Mannen vil få en kraftig reaksjon, sier operasjonslederen.

— Frykter dere at han vil legge utpå en tredje gang?

— For sikkerhets skyld har vi beslaglagt en vital del fra påhengsmotoren hans. Så får vi se hva vi videre gjør, sier Tornes.