Tirsdag formiddag var Olav Skråmestø (79) overlykkelig over å ha funnet den savnete barndomskameraten sin i live. Den tre dager eldre mannen hadde da vært savnet fra sitt hjem i Øvre Fosse i Meland i to dager. Mannen var sterkt nedkjølt og ble fraktet til Haukeland universitetssykehus, hvor han nå skal være på bedringens vei.

Men allerede dagen etter ble gleden snudd til sinne og frustrasjon. Da familien kom for å se til det gamle gårdshuset onsdag morgen, lå det knust vindusglass overalt i gresset.

— Uvedkommende har utnyttet situasjonen og endevendt skuffer og skap, tydeligvis på jakt etter penger, forteller politi-overbetjent Svein Fammestad ved Lindås og Meland lensmannskontor.

- Visste huset var tomt

79-åringens kamerat og redningsmann er rystet over innbruddstyvenes frekkhet.

— Det er så sjofelt og tarvelig at jeg ikke har ord for, sier Olav Skråmestø.

Det gamle gårdshuset ligger idyllisk til, midt i en skråning i ellers så fredelige Øvre Fosse i Meland kommune. Men nå er det lenge siden det var liv i fjøset og revefarmen. Etter at foreldrene døde, har 79-åringen bodd alene og levd et nøysomt liv.

— Du kan være sikker på at tyvene visste at han er på sykehus og at huset stod tomt. De tenkte vel at gamle folk pleier å ha penger liggende i huset, sier Skråmestø.

Politet tømte huset

Det tyvene ikke visste, var at politiet allerede hadde vært i huset og tatt vare på alle verdisakene. Inkludert mannens pengeskap.

— Jeg kan bekrefte at vi tømte huset for en rekke verdigjenstander og tok med oss safen. Grunnen til det var selvfølgelig at huset ble stående tomt. Det sier politioverbetjent Svein Fammestad ved Lindås og Meland lensmannskontor til avisen BA.

Politiet kan ikke si med sikkerhet om noe er stjålet, men ifølge overbetjent Fammestad ser det foreløpig ut som om tyvene har endevendt huset og lusket tomhendt ut igjen.

Den erfarne politimannen har også tidligere sett eksempler på at folk bryter seg inn i hus etter å ha lest i media at beboe-ren har vært utsatt for noe. Likevel blir han like opprørt hver gang.

— Det er helt ufattelig at folk får seg til å utnytte en slik situasjon, mener overbetjent Fammestad.

Politiet står uten avgjørende spor. Både de og naboer i området håper nå at noen kan ha sett noe mistenkelig i området natt til onsdag.

— Tyvene kan være glad jeg ikke så dem, sier Skråmestø mens han betrakter skadene på kameratens hus.

Forfrysninger

Ifølge familien er den 79 år gamle mannen nå litt bedre, men han har fått kraftige forfrysninger på både hender og føtter. Han skal ha forklart at han snublet og falt mens han var ute og gikk tur søndag ettermiddag. Likevel prøvde han å krype seg videre.

— På den måten holdt han jo litt av varmen også. Det reddet nok livet hans, mener Olav Skråmestø, som fant 79-åringen om lag tre kvarters gange fra Øvre Fosse, retning Krossfjellet.

Over 100 personer var med i letingen etter 79-åringen. Blant de som deltok var styrker fra Røde Kors, Sivilforsvaret og Norske Redningshunder.

FORTVILET: Olav Skråmestø er rystet over frekkheten til de kriminelle som natt til onsdag brøt seg inn i dette gårdshuset i Øvre Fosse. . – Å bryte seg inn til en mann som ligger på sykehuset, er noe av det mest tarvelige en kan tenke seg, sier han.
ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN