— Tror de ikke folk på 80 år har et liv? Jeg var en hårsbredd fra å dø, og så sier de at ingen har ansvar for det som skjedde, sier Inger Lill Johansen (80).

Hun var en av dem som ble skadet da en hoppemadrass ble tatt av vinden på Festplassen 2. april i 2011. Madrassen fløy gjennom luften og skadet ni mennesker.

Jeg hørte et sus som en tsunami. Noe rosarødt kom susende i luften over oss. Den knakk trafikklysene. Lyktestolpen traff hodet og ryggen min.

- Reddet av «grønn mann»

Johansen forteller at hun ble reddet fordi lyset skiftet til grønt i lyskrysset mellom Festplassen og Musikkpaviljongen. Hadde de blitt påkjørt av bilene i tillegg, tror hun ikke de hadde overlevd.

— Jeg hørte et sus som en tsunami. Noe rosarødt kom susende i luften over oss. Den knakk trafikklysene. Lyktestolpen traff hodet og ryggen min. Jeg silblødde fra hodet og trodde jeg skulle dø. Jeg våknet av at noen ropte «Dra henne ut fra madrassen!» Bena var følelsesløse og jeg trodde jeg var blitt lam, sier Inger Lill Johansen.

Forholdet ble først henlagt av politiet etter bevisets stilling 8. august 2011. Etter klage fra advokat Stig Åkenes Johnsen, omgjorde statsadvokaten dette den 3. mai 2012.

Nå har politiet på ny henlagt saken. På Ingers kjøkkenbord ligger et brev fra politiadvokat Helge Vigerust.

«Vi kan ikke se at noen kan klandres for hendelsen idet denne fremstår som et uhell med tragisk utfall. Etter dette blir saken å henlegge idet intet straffbart forhold anses bevist.»

— Vi har klaget inn den nye henleggelsen til statsadvokaten, sier advokat Stig Åkenes Johnsen ved advokatfirmaet Kyrre.

- Like godt truffet av et tre

- Mener du ingen har ansvaret for ulykken?

— Det kan godt være noen er ansvarlig ut fra erstatningsrettslige regler. Det tar jeg ikke stilling til. Det vi har tatt stilling til er om noen er strafferettslig ansvarlig, sier politiadvokat Helge Vigerust i Hordaland politidistrikt..

- Du skal ha sagt til Inger Lill Johansen at hun like godt kunne ha vært truffet av et tre som ramlet ned. Det er vel dårlig med 81 kvadratmeter store hoppemadrasser i naturen?

— Ja, det er dårlig med det. Men det er det også med takstein. Uhell skjer på mange måter, uten at noen er strafferettslig ansvarlig. Dette er en svært tung og glatt hoppemadrass, uten noen muligheter for forankring i bakken.

- Burde den da vært brukt ute i sterk vind?

— Det er i så fall et forhold som har med produktansvaret å gjøre. Slik jeg forstår det er henleggelsen påklaget, så får vi se hva statsadvokaten mener, sier Vigerust.

- Ansvarsfraskrivelse

Inger Lill Johansen kunne ikke gå på fem måneder etter ulykken.

— Hadde ikke jeg trent hele livet, kan det hende jeg aldri hadde kommet på bena igjen, sier Johansen.

Den turglade 80-åringen går på treningssenter tre til fire ganger i uken.

— Jeg føler det er noen som kjenner noen i denne saken, og at det derfor skal dysses ned. Hadde noen blitt drept, hadde den da også blitt henlagt? Nå føler jeg ingen stilles til ansvar og ingen bryr seg. De sa vi skulle bli innkalt til avhør, men ingen av oss som ble skadet er avhørt av politiet. Og fra idrettslaget Viking eller Bergen Sentrum, som sto bak arrangementet, har jeg ikke hørt ett ord til unnskyldning. De kunne i det minste ha beklaget at de hadde ødelagt helsen vår, sier Johansen.

SMERTER HVER DAG: Inger Lill Johansen har hatt smerter hver dag etter ulykken våren 2011. - Jeg er en oppreist og ressurssterk kvinne, som har trent meg opp igjen og tålt denne støyten. Når jeg likevel tar opp kampen, er det for at det kan ramme andre en annen gang, sier Johansen.
Anton Liagaarden