Siste nytt: Meklingsfristen for oppgjøret i offentlig sektor er utsatt til onsdag i neste uke, opplyser arbeidsminister Dag Terje Andersen (Ap).

Seniorforsker Knut Røed klør seg i hodet om dagen. Han skjønner ikke hvorfor alle fagforbundene i det offentlige er så enige.

Det forhandles på overtid og streikefaren er fortsatt stor. Pensjon er det vanskelige spørsmålet.

– De ansatte i offentlig sektor har ikke felles interesser i denne saken, sier Røed som er tilknyttet Frisch-senteret ved Universitetet i Oslo.

Les også: Forbereder seg på storstreik

STUSSER: Seniorforsker Knut Røed synes det er underlig at man nå kan gå til streik for et pensjonssystem han mener tar fra de med lavest lønn. Foto: Bjelland, Håvard
Bjelland, Håvard

Sliterne taper

Organisasjonene krever tjenestepensjon som er 2/3 av lønnen ved 65 år, opp til 12G (litt over 800 000 kroner). Opptjeningstiden skal være 30 år.

– De lavtlønte må i et slikt system betale inn store summer for at det skal være nok penger til pensjonene for de høytlønte.

– Sliterne i offentlig sektor har ingenting å tjene på dette. Tvert imot. Jobber du 40 år med lav lønn, får du ingen uttelling for de siste ti årene. En med høy lønn og kortere arbeidsinnsats har større utbytte.

– Underlig

– Det er underlig at man nå kan gå til streik for et pensjonssystem som tar fra de med lav lønn som har jobbet lenge, sier Røed.

– De med høy lønn har også den fordelen at de kan få lønnsøkninger på slutten av arbeidskarrieren.

– Lavtlønnede i privat sektor kan faktisk komme bedre ut enn sine kolleger i det offentlige. Minimumsløsningen for obligatorisk tjenestepensjon som er fastsatt for privat sektor, kan komme til å gi større utbetalinger enn det systemet man kan streike for i morgen.

Hva mener du om pensjonskravet? Si din mening her.