Det tok mange timer før det ble det klart at ingen var savnet, eller kommet til skade som følge av strømbruddet. Det var over 1000 personer i anlegget da strømmen gikk i 18-tiden i går kveld. Strømmen var borte i 40 minutter.

— Det var måneskinn i går, og i tillegg brukte mange hodelykter under kveldskjøringen.

Alle kom seg heldigvis trygt ned fra bakkene til parkeringsplassen, sier daglig leder Fredrik Tønjum i Eikedalen skisenter.

Tønjum begynner å bli lei problemene med strømforsyningen til anlegget.

— Det er ikke første gang strømmen går. Vi kommer til å ta dette opp med BKK så fort det lar seg gjøre, sier han.

Vurderer å kreve erstatning

Skisenteret beregner tapet etter strømbruddet til minst 150.000 kroner.

— Vi måtte refundere minst 700 heiskort. I tillegg blir det ekstrautgifter når vi kaller inn folk på kort varsel, sier Tønjum.

— Vil dere be om økonomisk erstatning?

— Det kan bli aktuelt, sier han.

Da skisenteret forsøkte å varsle BKK om strømbruddet, var det nesten umulig å få kontakt, ifølge Tønjum.

— Vi sto 25 minutter i telefonkø før vi kom gjennom. Da vi endelig fikk kontakt, visste de ikke om strømbruddet. Da var mange av gjestene på vei ned bakkene i mørket. Det må kunne være mulig å opprette kontakt raskere ved krisetilfeller, sier han.

- Ta kontakt

BKK oppfordrer skisenteret til å ta kontakt så fort som mulig.

— Vi vil gjerne møte kunden for å diskutere strømforsyningen i dette området, og de alternativer kunden har for å sikre egen strømforsyning dersom det skulle oppstå strømbrudd. Kunden kan ta kontakt med oss, så skal vi få til et møte så raskt som mulig, sier Anne Mette Tuvin, kommunikasjonsrådgiver i BKK.

Kraftprodusenten sier de vil vurdere et eventuelt krav om økonomisk erstatning og beklager samtidig at skisenteret ble stående i telefonkø.

— Vi hadde veldig mange kunder som ringte til vårt kundesenter i hele går, og vi beklager at det tok så lang tid før kunden fikk kontakt med oss. Vi forstår at han var i en kritisk situasjon, og vil diskutere dette videre med kunden, sier hun.

Reddet av skipatruljen

I går ble en person tatt av skred i en trang dal i nærheten av skisenteret. Mannen ble reddet ut i live av skipatruljen i Eikedalen.

Tønjum har pratet med vedkommende i dag.

— Han var svært lei seg for oppstyret han hadde forårsaket. Han uttrykte også stor takknemmelighet for hjelpen han hadde fått, sier Tønjum.

— Kan folk forvente å bli reddet av skipatruljen i Eikedalen skulle uhellet være ute?

— Vi hjelper selvfølgelig til hvis vi får melding om personer i nød. Men folk må huske på at mobildekningen ikke er like bra i alle områdene rundt skisenteret, sier Tønjum.

Stor skredfare på Vestlandet

Terrenget rundt Eikedalen skisenter byr på mange muligheter for bratt skikjøring. Det fraråder Tønjum på det sterkeste de neste dagene.

— Det gikk et skred utenfor skisenter i går kveld. Skredet gikk av seg selv, advarer han.

— Faregraden for snøskred i Hordaland er satt til 3, som betyr stor fare. Når skred går av seg selv, er faregraden 4.

Tønjum understreker at det ikke er skredfare i selve skianlegget. Problemet er det bratte terrenget rundt skisenteret som virker forlokkende på enkelte.

— Vi har ingen myndighet til å stenge fjellet. Men folk må være klar over at det kan utgjøre livsfare å bevege seg i bratt terreng utenfor anlegget nå, sier Tønjum.

OPPGITT: Fredrik Tønjum er daglig leder i Eikedalen skisenter. Han ber nå om et møte med BKK. - Det er ikke første gang strømmen går. Vi kommer til å ta dette opp med kraftleverandøren BKK så fort det lar seg gjøre, sier han.
ROAR CHRISTENSEN
NYTT SKRED: Det siste skredet gikk over veien ved hyttefeltet Eikedalen Panorama. Skredet var selvutløst.
Eikedalen skisenter