Det opplyste bankens ledelse på en pressekonferanse i bankens lokaler i Stryn i dag.

Den ansatte ved filialen i Stryn skal ha innrømmet forholdet. Mannen, som har arbeidet 28 år i banken, er sagt opp fra stillingen sin, og er politianmeldt.

Aksjespekulant

Ifølge banksjef Leon Bakkebø i Stryn går saken helt tilbake til våren 2000, da funksjonæren begynte å spekulere i aksjer. Etterhvert skal mannen ha begynt å kjøpe aksjer for bankkundenes penger. Under børsfallene i 2000 og 2001 gikk mye av midlene tapt.

Mannen skal ha flyttet penger mellom ulike konti for å dekke over svindelen, og forklart misforhold med teknisk feil. Syv kundekonti skal ha blitt misbrukt på denne måten. Slik skal han ha klart å lure bankens kontrollsystem. Ifølge banken har to eldre kunder blitt økonomisk skadelidende, men de har nå fått pengene sine tilbake.

Saken ble avdekket da slektninger av de svindlede kundenene tok kontakt med bankledelsen for noen dager siden.

– Opererte alene

– Funksjonæren har operert helt på egenhånd i denne saken. Vedkommende har lang fartstid i banken, kjenner alle banksystemene godt og har nytt stor tillit i organisasjonen. Det har nok vært medvirkende til at han har klart å holde dette skjult så lenge, sier Bakkebø.

Ingen andre ansatte skal ha kjent til svindelen.

– Han har sittet i seks-syv år og visst at dette kom til å bli oppdaget. Men uansett hvor mye man forbereder seg på at slikt blir avslørt til slutt, så kommer det som et sjokk. Vi har et støtteapparat i beredskap for ham og familien, sier Bakkebø.

– Vi har nå leid inn revisjoinsselskapet PWC for å gå gjennom rutiner og kontrollsystemer i banken på nytt for å vurdere om vi har svake punkter siden noen slikt kan skjer, sier Bakkebø. Han beklager sterkt hendelsen, og forsikrer at kundenes penger er trygge.

Sparebanken Sogn og Fjordane har hatt to svindelsaker tidligere, begge fra 90-tallet.

– Det er helt unntaksvis at slikt skjer, og banken erstatter eventuelle tap. Historien viser også at utro tjenere som prøver seg blir tatt til slutt. Absolutt alle transasksjoner på en konto ligger lagret i datasystemene og kan spores tilbake i ettertid, sier Bakkebø.