• Det var ekstremt tåpelig å angripe nynazistene, men det er ikke noe som tyder på at dette er en opptrapping i kampen mellom antirasister og nynazister, sier Tor Bach i Monitor.

INGUNN RØREN

Det antifascistiske tidsskriftet Monitor overvåker høyreekstreme miljøer i Norge, og er kjent for å ha god kunnskap om hva som foregår i nynazist-miljøene.

— Jeg har snakket med vår Bergens-redaksjon i dag, og innhentet opplysninger fra mange miljøer. Det er ingenting som tyder på at angrepet på nynazistene utenfor Tinghuset i Bergen tirsdag var en politisk mobilisering. Det ser ut til å være en tilfeldig sammenrasket gruppe, der noen mistet besinnelsen i en opphisset situasjon. Angrepet bunnet i sinne, ikke noe annet. Nynazistene har i årevis terrorisert folk. Det som skjedde ved Tinghuset, var en forklarlig reaksjon på det, sier ansvarlig redaktør Tor Bach i Monitor.

Han er bekymret for at angrepet kan få alvorlige følger.

— Antirasistene som mistet besinnelsen, må huske på at de har angrepet en gruppe som har vist at de er villige til å bruke skytevåpen, og at det er en gruppe med forskrudde æreskodekser, sier Bach.

- La rettsvesenet jobbe

Bachs melding til antirasistene som sto bak angrepet er klar:

— Vi må la rettsvesenet få jobbe. Å slå ned folk på trappen til Tinghuset, er mildt sagt idiotisk, sier Bach.

Flere av de 10-15 personene som deltok i angrepet, hadde like før sittet som tilhørere i rettssaken mot de tre nynazistene som ble angrepet. Antirasistene hadde samlet seg utenfor Tinghuset, og var bevæpnet med ulike slagvåpen.

En politimann i sivil så hva som skjedde, og forsøkte å gripe inn. Han ble ikke trodd på at han var politimann, og ble selv angrepet av antirasistene. Politimannen ble slått med knyttneve i ansiktet, og fikk kutt og risp i den ene hånden. Han har anmeldt tre personer for legemsfornærmelse.

Løslatt

Tre menn og en jente ble pågrepet etter slagsmålet. En mann (39) ble løslatt etter avhør tirsdag, mens de tre andre måtte tilbringe natten i arresten. Alle tre satt i lange avhør onsdag. En 32 år gammel mann har delvis erkjent straffskyld for vold mot politimannen og en 24 år gammel nynazist. De to andre siktede, en 23 år gammel mann og en 17 år gammel jente, nekter straffskyld. Ingen av de siktede er dømt for voldsbruk tidligere.

En av de siktede har opplyst til politiet at han er medlem av Bergen Antirasistisk Front (BAF). BAF er ifølge Monitor en ganske liten gruppe.

— De siktede har en viss tilknytning til en antirasistisk gruppering, sier førstebetjent Kjell Mo ved person- og voldsavsnittet ved Hordaland politidistrikt.