• Det er en voldsom overgang å komme hjem etter vaktperioden til sjøs. Jeg har slitt veldig med det, sier Edvard Winther Johansen, sjef Kystvaktskvadron Sør.

MAJ-BRITT DAHL

Han er overrasket over at rapporten konkluderer med at det drikkes for mye i Sjøforsvaret.

— Da er folk i tilfellet periodedrankere. Til sjøs er det totalavhold med unntak av kanskje en kveld fri i løpet av et tre ukers tokt, sier Winther Johansen.

At de ansatte har problemer med å takle forholdet mellom jobb og familie, er han godt kjent med.

— Folk har det så gøy på jobb at det blir vanskelig å komme på land, sier kommandørkapteinen litt spøkefullt.

Han viser til at når befalet er ute, tar de beslutninger hele tiden. Det er et veldig fokus på rutiner og sikkerhet, som for eksempel utsetting av småbåter, navigering, kuler og krutt. Full fart hele tiden. Så kommer man hjem og skal være ektemann og far.

— Det blir litt sånn «hipp hurra, pappa er hjemme, men han går litt i veien», sier kommandørkaptein Winther Johansen

Tilpasning hele tiden

I sommer gikk han i land etter å ha vært skipssjef på KV «Svalbard». Totalt har han seilt i cirka 10 år.

— I min skvadron, Kystvakt Sør, hadde vi tilfeller der folk fikk alkoholproblemer. De taklet ikke overgangen mellom det aktive livet til sjøs og friperioden.

På de største båtene er befalet til sjøs i tre uker og så tre uker hjemme. På de minste båtene er turnusen to uker på og to uker av. Da kan det være tøft å få et familieliv til å fungere. Det er ikke slik at det bare er å begynne der man slapp da man reiste på tokt sist.

Winther Johansen selv hadde gjerne et par-tre vanskelige dager etter at han kom hjem, så var det en periode der han fungerte bra med familien før han de siste to-tre dagene giret seg inn på at han skulle ut igjen.

— Privatlivets fred har nærmest vært hellig i norsk arbeidsliv, så også i Sjøforsvaret. Vi har unngått å legge oss opp i det hvis folk har hatt problemer hjemme. Men vi har begynt å ta det alvorlig, sier Winther Johansen og viser til blant annet et nettverk av marineansatte og samlivskurs.

Roser og samtaler

Om han har noen tips til kolleger etter alle disse årene?

— Kom hjem med roser og snakk, snakk, snakk. Ikke bare om toktet, men om hva som er skjedd hjemme. Hvis ikke man gjør det, rakner forholdet før eller senere.

— Vi har en oppfatning av at vi gjør en veldig viktig jobb for landet, og at det som skjer hjemme er av mindre betydning. Da er det lett å miste likeverdet som er så viktig i familien og i andre sosiale relasjoner. Alle må øve seg på å komme hjem, understreker Winther Johansen.

Det er mange år siden vi sa at offiserer var harde og at de skulle være det, hevder han.

— Vi er trent til å takle ulike situasjoner, men vi er mennesker som andre, sier Winther Johansen.

Ikke skremt

Fenrik og maskinist Hilde Sandven (25) tjenestegjør nå på KNM «Bergen» etter to år på KNM «Trondheim». Hun er overrasket over alkoholforbruket blant kollegene.

— Jeg hadde ikke trodd det var så mye, sier 25-åringen.

Hun lever alene og sier at hun ikke merker omstillingsproblemer etter et tokt. Men hun er ikke fremmed for at kolleger med familie gjør det.

— Det er nok ikke uten grunn at de kaller Sjøkrigsskolen for Skilsmisseskolen, humrer hun.

— Det kan være vanskelig for de hjemme å forstå jobben vår - det blir mye jobbing og lange dager når vi er ute. Selvfølgelig er man sliten når man kommer hjem.

Fenrik Sandven tar heller ikke skrekken av resultatene i rapporten.

— Jeg tar år for år. Jeg er ferdig med to pliktår og kommer til å fortsette. Jeg trives i dette systemet.

«HELLIG PRIVATLIV»: - Privatlivets fred har nærmest vært hellig i norsk arbeidsliv, så også i Sjøforsvaret. Vi har unngått å legge oss opp i det hvis folk har hatt problemer hjemme. Men vi har begynt å ta det alvorlig, sier kommandørkaptein Edvard Winther Johansen.<br/>Foto: TOR HØVIK