• Her takker bystyret nei til en julegave på godt over 300 millioner kroner, hevder Clear Channel Norway. Med 38 mot 29 stemmer vedtok bystyret i går kveld å avlyse avtalen om byreklame.

Utfallet var ventet. Likevel var det tautrekking i timevis før et stort flertall i bystyret landet på nei.

Clear Channel Norway fikk opp temperaturen ved å kaste inn et nytt tilbud på oppløpssiden: Avtalen skulle gjelde for 10 år, ikke 15. Både i Ap og KrF har flere vært skeptisk til langvarigheten.

På et ekstramøte i komité for miljø— og byutvikling gikk flertallet inn for å utsette bystyrebehandlingen. Men komitéflertallet, Frp, Pensjonistpartiet og Høyre, har ikke flertall i bystyret.

- Mye følelser

Frps Gunnar Bakke gikk på talerstolen og sa at bystyret gjorde klokt i å tenke seg om:

— De siste dagene har det haglet inn med nye innspill. Her er mye følelser i sving, det er fornuftig å trekke pusten og få utredet mye sterkere den usikkerhet som er omkring kommunens erstatningsansvar.

Etter en halvtimes gjennomgang med kommuneadvokaten bak lukkede dører avviste likevel flertallet en ny utsettelse.

Ap startet saken

Høyres gruppeleder Hilde Onarheim rettet så skytset mot Ap. Det var nemlig det forrige Ap-dominerte byrådet som i oktober 2003 vedtok å igangsette arbeid med byromsreklame.

— Vårt byråd har bare arvet prosessen og hele saken, sa Onarheim.

Til det svarte Aps Anne Gine Hestetun at det forrige byrådet vedtok å gå til bystyret med planen for byromsreklame, før en eventuell konkurranse ble utlyst:

— Da ville bystyret diskutert prinsippet først. Da hadde vi kanskje ikke hatt dagens situasjon, sa Hestetun.

Byrådsleder Monica Mæland minnet da om at komité for miljø- og byutvikling, som Hestetun leder, aldri hadde hatt innvendinger til byrådets håndtering.

Spinkelt flertall

Mindretallet som til slutt støttet avtalen ble spinklere enn forventet. Bare Frp og Høyre stemte for å inngå avtalen med Clear Channel Norway.

Pensjonistpartiet støttet prinsippet om byromsreklame, men stemte mot selve avtalen. - Vi mener kommunen kunne oppnådd en bedre avtale, sa Frank W. Hansen.

RV, SV, Sp, Ap, KrF, Venstre og Demokratenes ene, Kenneth Rasmussen, stemte alle for et fellesforslag der konkurransen om byromsmøbler blir avblåst.

Og for dem som tror det ligger en ny avtale på bordet neste år:

  • Jeg mener vi har tatt diskusjonen om reklamefinansiering så det holder for en del år, sa Aps gruppeleder Terje Ohnstad.

- Historisk

Et fullsatt galleri fulgte den over to timer lange seansen. Motstandere ble belønnet med klappsalver. Etterpå var det gledesscener utenfor Gamle rådhus.

Anne-Kathrine Vabø og Kari Anne Drangsland dro i gang interesseorganisasjonen Byen Vår som har frontet opprøret. De nøler ikke med å kalle dagen historisk:

— Det er første gang i noe land at et lokalt engasjement har stanset en slik avtale, sier de to.

300 millioner

Clear Channel mener bystyret har takket nei til 300 millioner kroner. Summen baserer seg på hva det vil koste å investere i 900 nye buss-skur, tre stasjoner med bysykler og tre nye offentlige toaletter. Pluss vedlikeholde av disse i 15 år.

I en knapp pressemelding sier Clear Channel at selskapet nå forbereder en eventuell erstatningssak. Forrige uke truet selskapet med at en avlysning kunne koste kommunen fra 10 til 100 millioner kroner.

— Avgjørelsen om eventuell rettssak tar jeg, men når vi tar den, ønsker vi ikke uttale oss om, sier administrerende direktør Toivo Møller-Pettersen.

HISTORISK VOTERING: Her går et stort flertall i bystyret mot avtalen om reklamefinansierte busskur, sykler og toaletter. Motstanderne består av RV, SV, AP,KrF, Venstre og Demokratenes Kenneth Rasmussen.
Eirik Brekke