GUNNAR WIEDERSTRØM

— Jeg begynte å grine da jeg hørte om det, forteller Terje Lerøy til Birgitte Friele. Initiativtakeren til Robin Hood-huset tok i går ettermiddag datteren til ordfører Herman Friele med på en omvisning i lokalene til det som om kort tid blir det nye aktivitetshuset for fattige og vanskeligstilte i Bergen.

Enorm glede

— Vi har hjemme diskutert at vi vil hjelpe vanskeligstilte. Det er en jungel av ulike tiltak og organisasjoner og vi har gitt mindre bidrag til flere. Når nå dette tiltaket dukket opp, tenkte jeg spontant at dette var noe vi burde støtte, fortalte Friele på en improvisert pressekonferanse noen timer tidligere.

Det var en artikkel i Bergens Tidende samme dag om at pengemangel kan stanse fattighuset, som fikk Birgitte Friele til å reagere.

— Jeg må innrømme at jeg ikke kjente til omfanget av fattigdom i Bergen. Selv har jeg vært heldig og fått vokse opp i en atskillig mer privilegert situasjon. Også privilegert på den måten at jeg kan være med å hjelpe.

Og helsebyråd Trude Drevland var lykkelig til stede på pressekonferansen og takket varmt for at næringslivet, i dette tilfelle Friele-familien, hadde bidratt med den sjenerøse gaven.

— Byrådet har ikke hatt råd til å bevilge mer enn 50.000 kroner i året utover de 90.000 kronene som bevilges ekstraordinært i år. Dette er et nytt tilbud. Nå bidrar private i en startfase, og så kan kanskje kommunen komme inn med driftsmidler utover 50.000 kroner når det har gått noen år. En slik løsning har jeg ingen problemer med å forsvare.

Bidrag fra hele familien

Hele interimsstyret til Robin Hood-huset hadde stilte opp i Hollendergaten for å møte Robin Hood-husets redningskvinne.

— Dette er helt fantastisk. Du har reddet huset vårt, sa Bente Simonsen, som leder interimsstyret, og ga Birgitte Friele en klem.

— Det er ikke bare meg som har bidratt. Jeg er her som en representant for familien, svarte Friele.

Hun har diskutert gaven med sin far, men sier initiativet var hennes.

— Med denne gaven slipper vi å måtte arbeide med å skaffe penger til driften. Nå kan all kraft brukes til å gjøre det vi egentlig skal gjøre i huset, sier Terje Lerøy.

Huset skal drives etter modell av Fattighuset i Oslo. Målet er å bedre livskvaliteten for mennesker i Bergen som lever i kronisk fattigdom.

Birgitte Friele fikk en kjapp orientering om omfanget av fattigdomsproblemet i Bergen og om hva huset skal bli. Huseier skal nå pusse hele huset opp, og innflytting skjer i august.

— Jeg har lyst å engasjere meg i arbeidet dere driver, lovet Birgitte Friele, som ganske sikkert kommer til følge arbeidet tett i årene som kommer.

— Dere må få med at vi gjerne mottar bidrag til møbler og kontorutstyr fra andre private, kommer det fra Terje Lerøy.

— Ja, vi håper jo at vår gave skal gjøre at også andre kan bidra med penger. Jeg oppfatter det vel egentlig slik at vi som har råd har en plikt til det, legger Birgitte Friele til.

REDDENDE ENGEL: I går besøkte Birgitte Friele det som snart blir Robin Hood-huset. Fra venstre Bente Simonsen, Kari Meyer, Birgitte Friele, Anne Lise Teigen, Terje Lerøy, Tone Salomonsen og Geir Pollestad. <br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN