• Jeg vil gjerne si takk til alle bergensere, og til alle mine kolleger i den norske pressen, sier årets Raftoprisvinner, journalist Malahat Nasibova (40) fra Aserbadjan i intervju med bt.no.

Prisen var totalt uventet for journalisten fra Nakhitsjevan, som jobber for informasjonsbyrået Turan og for Radio Free Europe/Radio Liberty.

– Jobben min er å drive kritisk journalistikk, og fortelle de historiene som ellers ingen journalist i denne regionen formidler, sier Nasibova.

– Denne prisen kan være en garanti som kan sørge at jeg kan fortsette den vanskelige jobben i Nakhitsjevan, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

– Det var faktisk stor nyhet for hele regionen, som er meget isolert og avsondret fra verden. Vår eneste forbindelse til omverdenen er gjennom flytrafikk.

Nasibova forteller at hun ved siden av sitt journalistiske virke jobber med å fremme menneskerettigheter og sørger for at de som trenger det får juridisk bistand.

– I Nakhitsjevan opplever folk at deres rettigheter blir brutt jevnlig, i dagliglivet, sier hun.

Ble tvangsinnlagt

– Et helt ferskt eksempel fra i dag er en forretningsmann som ble tvangsinnlagt på psykiatrisk institusjon fordi han nektet å betale bestikkelser, forteller Nasibova.

Mannen pekte på sine rettigheter da han ble utsatt for krav om bestikkelser i forbindelse med sin virksomhet. Det førte altså til at han nå er innesperret på institusjon. Korrupsjonen gjennomsyrer samfunnet, sier Nasibova.

– Aserbadjan ligger veldig høyt på den årlige rapporten til Transparency International når det gjelder korrupsjon. Og det er verre enn det ser ut. Til og med utenlandske organisasjoner som skal overvåke korrupsjonen klarer ikke å fange opp alt – de har ikke fullstendig oversikt over omfanget.

Takk til Bergen Rafto-vinneren skryter av den norske ambassaden som hun sier har vært en god støtte i kampen for menneskerettigheter i Nakhitsjevan.

– Vi får mye hjelp fra den norske ambassadør. Han har også vært her og besøkt oss, sier prisvinneren.

Nasibova planlegger å være tilstede på prisutdelingen og gleder seg til å komme til Norge.

– Tusen takk til alle bergensere, sier hun.

ILGA NASIBOV/RAFTOSTIFTELSEN