Det mener i hvert fall politiet i Hordaland.

Nå er de fire mennene i 30-40-årsalderen tiltalt for til sammen 19 takinnbrudd i butikker og bensinstasjoner over hele Sør-Norge, de fleste på Vestlandet.

Ifølge tiltalen har de fire mennene gått takveien på jakt etter kontanter og tobakk, angivelig med stort hell.

— Vi mener de har stjålet for over tre millioner kroner. I tillegg er det gjort skadeverk for store summer. De har jo skåret seg gjennom tak og inn i safer, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim ved Bergen Nord politistasjonsdistrikt.

Pengene er sporløst forsvunnet, politiet antar de er tatt ut av landet.

I retten vil politiet kreve erstatning for både penger og tobakk - og for reparasjon av skadene.

- Har spionert grundig

Takbandens herjinger strekker seg ifølge den ferske tiltalen fra Drammen i øst til Steinkjer i nord - med avstikkere til Rogaland og Møre-kysten.

Fordi nesten halvparten av innbruddene har skjedd i Hordaland, har bergenspolitiet tatt hovedansvar for den nasjonale takbande-etterforskningen.

Bare i løpet av noen intense dager i oktober 2008 skal banden ha skåret seg gjennom takene på Statoil-stasjonen i Øystese, Coop-butikken i Granvin og Coop Nyborg i Åsane. Alle tre stedene skal det ha blitt brukt vinkelsliper for å åpne safen.

Skurkene fra oven må på en eller annen måte ha vært godt informert. For eksempel ledet det 44x60 centimeter store hullet som ble laget i Coop-taket i Åsane, rett ned til rommet der safen sto.

— Derfra fikk de med seg over 400.000 kroner, sier Onarheim.

Etterforskningsleder Leif Havre sier god planlegging er et fellestrekk for takinnbruddene.

  • De har åpenbart spionert grundig i forkant. Det går igjen i sakene at tyvene har tatt seg inn ubemerket og stort sett unngått alarmsystemene, sier Havre, førstebetjent ved tyveri- og brannavsnittet på Bergen sentrum politistasjon.
  • Mistenker dere at tyvene kan ha fått opplysninger om bygningene fra personer på innsiden?

— Det har vi ingen som helst indikasjoner på.

DNA-match

De fire tiltalte kosovoalbanerne ble tatt ved Gjøvik natt til mandag 3. november i fjor. Politiet fant blant annet større mengder tobakksvarer i den utenlandsregistrerte campingbilen de kjørte.

Både bilen og tobakken ble koblet til et takinnbrudd i Steinkjer i Nord-Trøndelag like før. De fire mennene måtte pent finne seg i å bli med politiet, og det ble tatt DNA-prøver av alle.

DNA-prøven fra én av mennene ga treff med DNA som ble sikret etter et takinnbrudd i en butikk i Drammen i mars 2002.

  • I tillegg ble to av de andre mennene gjennom DNA-spor koblet til fire-fem andre innbrudd, blant annet i Bergen, sier politiadvokat Onarheim.

Derfra og ut har den bergensstyrte etterforskningen, med et titall politifolk involvert, gått gjennom gamle saker med samme modus - og samlet opp nye.

GJENNOM TAKET: <a href="http://www.bt.no/lokalt/bergen/article219230.ece">Her på Rema 1000 i Elvenesveien åpnet innbruddstyver et stort pengeskap.</a> Nå må fire menn i retten for dette og 18 andre takinnbrudd i Sør-Norge.
ANE BØRHAUG