I løpet av minutter sto taket i Gyldenprisveien 43 og 45 i full fyr natt til 1. juledag. En spesiell konstruksjon ga flammene fritt spillerom i den 45 år gamle blokken. To naboblokker er bygd på nøyaktig samme vis.

— Normal konstruksjon

— Skikkelige brannfeller. Taket er fullt av tjærepapp. I tillegg sørger et hulrom mellom betongplaten og treverket i taket for at det brenner som bare pokker, forklarer vaktmesteren i blokkene, Kurt Djupevåg.

— Jeg er ingen fagperson, men enhver håndverker vil se at dette ikke er bra, legger han til.

Men det er ikke bare de tre blokkene på Gyldenpris som er enkle bytter for flammene.

— Tidligere var det helt normalt å konstruere blokker på denne måten. Også i nyere bygg finner vi tilsvarende tak. Norske tak bygges for å isolere, ikke for å forhindre branner. Dette er et kjent problem, uten at jeg kan tallfeste det, sier Dag Skansen, daglig leder i Skansen Consult AS.

Han hevder det står skralt til med brannsikkerheten her i landet.

- Dårlig tilsynsordning

— Vi greier ikke å forebygge branner på en tilfredsstillende måte. Tilsynsordningen fungerer ikke som den skal. Kommer du til Biltilsynet med en defekt bil, blir den avskiltet på stedet. Det finnes et hopetall av bygninger her i landet som også skulle vært «avskiltet», men som ikke blir det.

Skansen etterlyser mer offensive brannmyndigheter.

— Dersom brannmesteren i Bergen for eksempel frykter at noe liknende kan skje igjen i en av naboblokkene i Gyldenprisveien, må det forlanges en brannteknisk helhetsvurdering av boligeier. Deretter har brannsjefen vide fullmakter til å kreve utbedringer. Det er en mulighet man i altfor sjelden grad benytter seg av.

Varabrannsjef Johnny Breivik utelukker ikke at det kan komme til å skje.

— Nå må vi gjøre oss ferdig med denne brannen. Deretter få vi se om det er grunnlag får å kikke nærmere på de to andre blokkene, sier han.