— Seksuell trakassering blir ofte bagatellisert, sier forsker Svein Mossige ved NOVA, mens Utdanningsforbundet mener guttene bør læres folkeskikk.

— Vi blir forbannet og føler oss utrolig lite verdt, sier Hanna Tvedten Jorem, Mathilde Innstrand og Kaja Owren i åttende og niende klasse.

At jenter blir kalt «hore» og «bitch» er dagligdags på skolen. At gutter klyper jenter på lårene, klår dem på puppene, tar dem mellom beina og pisker dem på rumpen med linjal, skjer også ofte.

— Vi blir forbannet og føler oss utrolig lite verdt når guttene gjør sånn med andre jenter eller oss, sier Hanna Tvedten Jorem (13), Mathilde Innstrand (13) og Kaja Owren (14).

- Sånn gutter er?

De tre elevene ved Rothaugen skole i Bergen har fått nok av at de selv og andre jenter blir klådd på.

— Vår skole er ikke noe verre enn andre. Dette skjer på alle skoler. Og det skjer ikke bare med noen få jenter, men med mange, sier de.

De tok kontakt med Bergens Tidende slik at både lærere, foreldre og guttene skal bli obs på hva som skjer og hvor nedverdigende og ubehagelig det er.

— Når vi tar det opp med lærere, blir vi møtt med de samme gamle ordene: «Det er sånn gutter er i den alderen». Men skal det liksom være lov for gutter å unnskylde slik oppførsel med at de har hormoner? Det er jo helt sykt, egentlig, sier jentene.

— Hadde det skjedd på en arbeidsplass, hadde de «fått fyken» med en gang. De som sier at Norge er et likestilt land, skulle vært på ungdomsskolen noen dager. Alle skoler bør ta dette opp, så vil de nok se at det er et stort problem, tror Hanna, Mathilde og Kaja.

- Helt grotesk

Jentene sier at «hore» og «bitch» er et helt vanlig kallenavn guttene bruker på jentene. Jenter som blir befølt på puppene, på rumpen eller i skrittet, er dagligdags. De ser ofte jenter bli pisket med linjal på rumpen. En gang dro en gutt buksen av en jente i et friminutt, foran mange elever.

— Når en tenker etter, er det egentlig helt grotesk hvilke friheter guttene tar seg.

Noen jenter sier fra om det de blir utsatt for. Andre ikke.

— Noen er vel så vant med at slikt skjer, at de ikke lenger orker å gi beskjed selv om de blir såret. Andre tror at det er sånn gutter er, og at dette er en måte å gi komplimenter på, mener de tre jentene.

- Dumme i hodet

Hanna, Mathilde og Kaja sier det er en gruppe gutter som gjør slike ting ofte, andre av og til. Åttende- og niendeklassingene er verst, mener de.

— Mange gutter er jo ikke dumme i hodet, men de ser andre gjøre det og da er det liksom lov. Men de skjønner jo ikke at det er den andre gruppen gutter, de som behandler oss skikkelig, som er interessante for oss jenter, flirer de.

Alle tre har gått på bøllekurs der de har lært seg å sette grenser for hva gutter kan gjøre.

— Kjempebra, kan anbefales, sier de.

I morgen skal de tre ungdomsskolejentene gå i 8.mars tok i Bergen. Parolen er selvlaget: «Ta oss på alvor, ikkje på ræven».

OPPGJØR MED GUTTA: De er lei av gutter som trakasserer dem selv og andre jenter. Hanna Tvedten Jorem (13) (fra venstre), Kaja Owren (14) og Mathilde Innstrand (13) vil ha slutt på at gutta klår.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG