Øvre Eiker-ordfører Anders Werp advarer befolkningen i Bergen mot det han kaller verdensomspennende, kriminelle MC-bander. Hans råd er klart:

— Ta avstand fra MC-bandene. De er en del av det best organiserte kriminelle miljøet vi har, sier Werp.

I går kunne BT fortelle at bergenspolitiet mener MC-klubben Renegades før jul vil være en del av Hells Angels. Bergen er den eneste storbyen i Norge som verken har Hells Angels eller konkurrentene Bandidos og Outlaws.

Blir ikke festning

Ordfører Werp innrømmer at en kommune ikke har så mye å stille opp med på egen hånd.

— Vi kan ikke stenge klubbhuset uten grunn. Det vi derimot kan gjøre, er å være flinke til å informere innbyggerne om hva disse klubbene står for, sier Werp.

Kommunen holder strengt på tomtereguleringen, slik at det ikke er mulig for den lokale Hells Angels-klubben å etablere en festning av et klubbhus.

Mange MC-klubber har invitert lokalbefolkning og politikere til kaffe og boller. Det er ikke Werp begeistret for.

— Å forebygge naiviteten er det viktigste. Klart dette er spennende for folk, men de får ikke med seg hvilke drivkrefter som ligger bak, sier Werp.

- Ingen rekruttering

Werp mener kampanjen i Øvre Eiker har hatt en effekt.

— Så langt vi vet, har ikke miljøet hatt noen lokal rekruttering etter at de kom, sier Werp.

Snart blir han ønsket velkommen hos byrådsleder Monica Mæland.

— Det er viktig for oss å få høre hvilke erfaringer de har. Jeg vil ikke spekulere i hvilke virkemiddel vi vil ta i bruk, men vi vil gjøre det vi kan for å hindre organisert kriminalitet i byen vår, sier Mæland.

I fjor høst plomberte bergenspolitiet klubblokalet til Highwaymen MC. At bygget, regulert til butikk, hadde bar og strippescene gjorde at kommunen med plan- og bygningsloven i hånd kunne be om plomberingen.

Highwaymen slo seg i år sammen med Renegades. Det er de harde kjernene i de to klubbene som skal ha presset på for medlemskap i Hells Angels.

Upopulære på Jæren

Også andre kommuner har tatt i bruk kreative midler for å forsøke å bli kvitt uønskede MC-klubber. Reguleringsplaner, byggesaksregler og brukstillatelser blir studert for om mulig å kunne brukes mot klubbene.

Den mest langvarige innsatsen er det trolig Klepp kommune som står for. I 1996 kom lensmannen for å stenge av klubblokalene til Hells Angels på Braut. En langvarig strid om vinduene i lokalet var årsaken. Bak kommunens pålegg lå et ønske om å bli kvitt klubben.

Etter flere runder i retten bøyde MC-klubben seg i 2001 for vinduskravet - og fikk etter hvert tillatelse til å bruke bygningen som klubblokale i tillegg til MC-verksted.

Hva synes du om at Hells Angels eventuelt etablerer seg i Bergen? Legg inn dine kommentarer under!