Redd Barna synes rett og slett at debatten i programmet Tabloid — under Pål T. Jørgensens ledelse - ble for sterk kost for et sårbart og mottakelig barnesinn. Også direktør Terje Skjeggestad i Utlendingsnemnda kritiserer TV 2. Redd Barna skriver følgende i et brev til TV 2.

Jennifer i «hvit kiste»

«Redd Barna reagerer kritisk på at barnet deltok under hele programmet. Fra den personen som representerer foreldrene, ble det blant annet sagt at «barnet nå ble sendt tilbake til dødens forgård». Videre ble det sagt at barnet hadde «en dyster fremtid» og at «foreldrene var redd for å se henne i en hvit kiste», skriver Redd Barna i brevet.

Redd Barna mener at debatten kan ha skremt Jennifer, og ber TV 2 vurdere kritisk den belastningen tv-kanalen utsatte niåringen for da hun deltok i debattprogrammet 10. september. Debatten handlet om hjertesyke Jennifer, som sammen med familien skal kastes ut av Norge til en usikker fremtid i hjemlandet Romania.

Redd Barna synes det er positivt at TV 2 vil belyse barn sak, og reagerer ikke på at barn får komme til orde. Derimot reagerer Redd Barna på at Jennifer ble dratt inn i studiodebatten, en debatt hun ifølge Redd Barna ikke hadde noen selvstendig rolle i.

- Etisk forsvarlig?

«Kameraføringen under sendingen var slik at barnet hele tiden kom i fokus, hver gang noen ga uttrykk for at hun ble sendt tilbake til død, eller manglende helseoppfølging», skriver Redd Barna.

Hjelpeorganisasjonene er klar over at Jennifers foreldre ga tillatelse til at barnet fikk delta, men sier samtidig at i slike saker, der foreldrene er sterkt fortvilet, vil tillatelser nesten alltid bli gitt i håp om at medienes omtale vil endre vedtaket om utsendelse.

«Selv om barnet har god innsikt i egen situasjon, er det likevel et spørsmål om det er etisk forsvarlig å la barn få høre på de voksnes debatt, slik TV 2s Tabloid valgte å gjøre», skriver Redd Barna i brevet, som er undertegnet av leder for Rettighetssenteret, Marianne Borgen. Da BT snakket med Jennifer noen dager etter debatten, brukte hun ett ord for å beskrive opplevelsen: «Kjedelig».

- Problematisk for barn

Direktør i Utlendingsnemnda, Terje Skjeggestad, deltok også i Tabloid-debatten.

— Jeg hadde samme type ryggmargsrefleks som Redd Barna da jeg satt der. Jeg var mildt sagt overrasket over at barnets støttespiller - i anførselstegn - kunne komme med de uttalelsene i et program som dette. Jeg reagerte negativt av hensyn til barnet selv. Det er problematisk at barn som følge av voksnes beslutninger trekkes inn i situasjoner som åpenbart er skadelig for dem, for eksempel kirkeasyl, sier Skjeggestad til Bergens Tidende.

Redd Barna viser til Vær Varsom-plakaten, som er det etiske regelverket for radio, aviser og fjernsyn. Der står det blant annet følgende: «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for banet. Dette gjelder også når foresatte har gitt samtykke til eksponering».

Redd Barna ber TV 2 gå gjennom programmet i lys av Vær Varsom-plakaten og utvikle redaksjonelle retningslinjer for hvordan barn kan komme til orde på en positiv måte, uten ekstrabelastninger.

KAN HA SKADET JENNIFER: Redd Barna tror ikke det er bra at Jennifer får høre voksne beskrive i detalj hvilke dystre fremtidsutsikter hun har.
ARKIVFOTO: TV 2