Rivingsarbeidet i C. Sundts gate går på nervene løs for Didrik Lexau. Natt etter natt har han og samboeren, som har soveromsvinduet sitt bare et steinkast unna, blitt holdt våkne av arbeidet.

— Siden de begynte forrige mandag, har det blitt fint lite søvn, forteller en tydelig trøtt Lexau, da han møter BT.

Stille på dagtid

Selv om det er midt på dagen, er byggeplassen i C. Sundts gate tom for folk, og maskinene står stille. Det er ifølge naboen langt ifra det de opplever midt på natten.

— Det er håpløst. Det er et vanvittig bråk, og av en eller annen grunn jobber de mest om natten. Onsdag var jeg borte og snakket med dem, og da sa de at de skulle holde på til seks om morgenen. Ikke har vi fått noe varsel på forhånd heller, sier Lexau.

Han har vært i kontakt både med politiet og kommunen for å få dem til å gjøre noe med støyen. Men så langt har det ikke ført til noen endring.

— Det er ingen som gjør noe med det, og i mellomtiden må vi høre på dette bråket midt på natten. De tok en pause i helgen, men mandag var det på 'an igjen, sier Lexau.

Flere klager til politiet

Operasjonsleder Kjersti Eidsnes i Hordaland politidistrikt sier de har fått klager på støyen over flere dager. Politiet har også vært på stedet og sjekket at arbeiderne har tillatelsene er i orden.

— De har tillatelse til å rive, men ikke til å drive støyende arbeid på nattestid, etter klokken 23. Grensen går ved 50 desibel, sier Eidsnes.

Hun påpeker at det er kommunen som har gitt tillatelse til arbeidet, noe som også bekreftes av Kari Saarisilta i selskapet ConStructa entreprenør AS, som utfører rivingen.

Har fått dispensasjon

— Vi har fått dispensasjon av Bergen kommune til å rive om natten. Årsaken er at C. Sundts gate er en fylkesvei, som Statens vegvesen ikke tillater stenging av på dagtid, forklarer Saarisilta.

Ifølge entreprenøren medfører dispensasjonen blant annet tillatelse til å jobbe mellom klokken 22.00 og 06.00. Det er også gitt dispensasjon til å bryte grensen for tillatt støynivå.

— Det finnes klare retningslinjer fra Miljøverndepartementet når det gjelder støy. De grensene som gjelder for arbeid på natten klarer vi ikke å holde, men dispensasjonen gir også lov til å bryte støygrensen, sier Saarisilta.

- Varslet byggene rundt

Hvorfor har ikke naboene på forhånd blitt varslet om arbeidet?

— Vi har gitt beskjed og hatt dialog med de som holder til i byggene som blir berørt. Om man bor lengre unna, er det ikke sikkert man har blitt varslet. Men vi har fulgt alle forskrifter for dette, sier entreprenøren.

For Lexau og de andre naboene, kan nattefreden likevel gå mot en bedring i tiden fremover. Saarisilta kan fortelle at de nå er ferdige med å arbeide på stedet om natten.

— Vi fortsetter nå på dagtid med oppryddingen og resterende riving, avslutter han.

FÅR IKKE SOVE: Didrik Lexau foran byggeplassen, hvor det om nettene har pågått arbeid som i flere dager har holdt ham og samboeren våken. Byggeplassen ligger i C. Sundts gate, like ved Hotel Hordaheimen.
Kjersti Hegna