Voldsmannen (29) fra Romania er dømt for svært brutale ran av Kenneth Veland og en annen mann.

Åtte minutter etter at Kenneth Veland ble funnet blodig og forkommen av politiet, ringte raneren hjem til sin egen kjæresten med mobilen han hadde ranet til seg.

— Han har erkjent i retten at han brukte mobiltelefonen like etterpå, sier Stein Erik Ottesen, som er forsvarer for den dømte rumeneren.

Klokken 04.10 natt til 12. juli fikk Veland kontakt med en politipatrulje i sentrum. Han hadde da blitt utsatt for massiv vold og blitt ranet.

Da politiet etterforsket Veland-saken innhenter de data fra Velands telefon. Den viser at 12. juli i fjor klokken 04.18 ringte noen et telefonnummer i Romania. Samme nummeret fant politiet under navnet «Vandana» i rumenerens mobil. Det var den dømtes kjæreste. Det gikk altså åtte minutter fra ranet var fullført til telefonen var i bruk.

Senere ble telefonen beslaglagt av politiet. Da hadde rumeneren solgt den til en som jobbet i samme bygning han.

Anker saken

Den 29 år gamle mannen bestemte seg i dag for å anke over straffeutmålingen på syv år.

— Han mener at straffen er for streng. Anken blir trolig sendt til statsadvokaten i løpet av et par dager, sier Ottesen.

— Dette er ikke mer enn det det må være for et ødelagt liv, spesielt når domfelte ikke så ut til å angre noe helst under rettssaken. Han bare trakk på skuldrene, sier Leon Veland, som er far til Kenneth Veland.

«Ranet av Veland er svært brutalt og har ført til betydelig helseskade. Veland var i arbeid på den tid ranet fant sted. Han har nå falt ut av arbeidslivet, og utsiktene til at han vil kunne komme i arbeid er små», står det i den ferske dommen fra Bergen tingrett.

Et slag kuttet en halspulsåre. Det ga ham blodpropp til hjernen, noe som gjorde ham lam i halve ansiktet, en arm og en fot. Armen er fremdeles helt lam. Han har stålplater i kjevene, taleevnen er skadet, og han kan ikke lese eller skrive.

29-åringen er dømt til å betale Veland 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

— Straffen er altfor lav, jeg hadde regnet med at den skulle bli høyere. Men det er ikke mye jeg kan gjøre med dette, sier en skuffet Kenneth Veland til bt.no.

Han er heller ikke imponert over oppreisningserstatningen på 200.000 kroner.

— Det er ikke mye, er hans korte kommentar.

- Han ødela livet mitt

Selv husker Kenneth ingenting fra overfallet. Han synes det var tøft å se gjerningsmannen i retten.

— Helt forferdelig. Jeg synes 7 års fengsel for det han gjorde er for lite. Han ødela livet mitt, sier Kenneth.

At rumeneren har bestemt seg for å anke, betyr at Kenneth etter hvert må møte i retten igjen.

— Det er ikke overraskende, men jeg hadde håpet at det var over nå, sier Kenneth.

Noe av det tøffeste i hans nye situasjon er det å ikke ha en jobb å gå til.

— Det er ille å føle seg unyttig, å ikke kunne arbeide, eller delta i samfunnet som andre. Jeg savner også å kunne kjøre bil og båt.

Jeg har mistet mye av friheten min. Nå er målet å ta førerkort på nytt og få en spesialtilpasset bil slik at jeg kan komme meg rundt på egenhånd, sier Kenneth.

- Min sønns liv ødelagt

Kenneth Veland (28) har bodd på rehabiliteringsklinikken på Nordås siden han ble overfalt og ranet utenfor Bystasjonen i juli i fjor.

Torsdag var Veland ferdig med oppholdet på Nordås-klinikken for denne gang. Han bor nå hjemme hos familien. Han må trolig gjennom flere intensive treninger for året i årene fremover.

Statsadvokaten hadde lagt ned påstand om syv år, selv om strafferammen er på 21 år.

— Vi ante at dommen kom til å ligge på rundt syv år. Hva vi gjør videre nå vet jeg ikke. Vi må først fordøye dette litt og snakke med vår advokat, sier Leon Veland.

«Det heter i erklæringens konklusjon at hjerneskaden er varig, potensielt dødelig og ville kunne blitt større uten medisinsk behandling», heter det i dommen.

Balltre

Rumeneren har forklart at han tok Velands mobiltelefon, lommebok med penger og klokke. Tiltalte har opplyst at han slo Veland flere ganger i holdet med knyttet hånd, men har ellers fortalt lite om hva som skjedde.

I retten ga de sakkyndige uttrykk for at Veland mest sannsynlig hadde blitt slått med balltre.

Sakkyndige har konkludert med at Veland har fått en varig hjerneskade og at mulighetene for å bli bedre er begrenset etter ti måneder med rehabilitering.

«Høyre arm er helt lammet. Hukommelsen er svekket, taleevnen er redusert, det samme gjelder for evnen til å forholde seg til og håndtere komplekse situasjoner» konkluderes det i dommen.

Den sakkyndige som møtte i retten i forrige uke har forklart at Veland er blitt slått eller sparket minst åtte ganger i hodet og halsen med stor kraft.

Rumeneren er også dømt for å ha ranet en annen mann i Bergen den 28. juni i fjor. Da stjal han mannens mobiltelefon.

Han er ikke tidligere straffet i Norge, men har tre dommer for vinningsforbrytelser i Romania.