• Jeg ble fysisk dårlig da jeg leste gjennom stevningen vi har tatt ut mot staten. Jeg ble kvalm, begynte å svette og brøt sammen i gråt, sier Per Jarle Jakobsen.

— Vi har jo fått høre at saken vår er foreldet, men inne i meg er Morgensol virkelig.

I fjor vår fortalte Per Jarle sin historie til Bergens Tidende:

— Du kommer ikke videre i livet. Noen må ta ansvaret for det som skjedde bort fra meg. Jeg føler skam. Kanskje var jeg ikke avvisende nok, kanskje var det litt spenning i sexleken. Det koker i meg når jeg leser om pedofile og vold mot unger. Det er så jeg kan høre det bruse i årene. Jeg tror det var litt av stilen på barnehjemmet, sa han den gangen.

For ett år siden startet Per Jarle jobben med å bli kvitt suget etter narkotika. Siden han var 11-12 år gammel og Morgensol-gutt var rus en sentral del av hverdagen. Nå har han holdt seg stoffri i ni måneder og flyttet i egen leilighet.

— Det hjalp meg enormt at Bergens Tidende begynte å skrive om saken. Jeg fikk et sted der jeg kunne begynne å nøste opp i problemene mine, sier han.

Per Jarle Jakobsen er klar til ny kamp. Denne gangen blir det mot staten.

— Jeg synes dette er skummelt og gruer meg veldig, men jeg skal klare det. Jeg går fortsatt rundt med skyldfølelse. Det gjør min mor også. Jeg håper noen kan ta den følelsen fra oss, sier Per Jarle.

Søsteren Grethe Jakobsen Rivli ser heller ikke frem til kampen hun har kastet seg inn i.

— Jeg prøver ikke å tenke på saken og har ingen forventninger til utfallet. Jeg vet at jeg står overfor et system som helst ser at jeg forsvinner. Men jeg vil det offentlige skal si unnskyld og ta ansvar, sier Grethe.

TIL SAK: Grethe Jakobsen Rivli og Per Jarle Jakobsen rørte mange da de fortalte om sine grusomme opplevelser ved barnehjemmet Morgensol i Bergens Tidende 13. april i fjor. Nå krever de at staten tar ansvaret for omsorgssvikten de ble utsatt for som barn i Bergen.