Det mener politiet, som tiltalte mannen for flere alvorlige forhold. Mandag kom saken opp for Bergen tingrett, uten at han møtte.

Sykepleieren slipper også å svare for truslene mot den barnevernsansatte, ettersom de ikke ble forkynt i rett tid før de ble foreldet.

— Jeg beklager dette sterkt, men han dro utenlands og vi fant ham ikke. Saken skulle vært oppe i fjor sommer, men verken vi eller dansk politi klarte å finne ut hvor han var. Dermed ble ikke tiltalen forkynt og saken måtte utsettes, sier Harald Bilberg, politiadvokat ved Hordaland politidistrikt.

Bråk med barnevernet

For fire år siden bodde sykepleieren med en småbarnsmor i Bergen. Barnevernet var bekymret for om barnet fikk nødvendig omsorg. De kontaktet moren.

Samboeren som altså var sykepleier ved et av byens sykehus, møtte også barnevernet. Tonen var krass, og etter hvert sendte han flere e-poster til den barnevernsansatte:

«Hvorfor trives du så godt med å oppføre deg som en drittsekk? Du viser alle de klassiske tegnene på å være et mobbeoffer. Som et feitt lite barn og ungdom med eksem har du nok ikke hatt altfor mange venner...»

- Journalsnoking

Meldingen fortsatte med sjikanering på det groveste.

Politiadvokat Harald Bilberg lurte på om den barnevernsansatte kvinnen hadde fortalt sykepleieren om sitt eksem.

— Nei, men han har jo arbeidet i helsevesenet og har hatt tilgang til min journal, der det står at jeg har vært behandlet for eksem, svarte kvinnen da hun vitnet i retten.

— Så du mener han har bedrevet journalsnoking?

— Ja.

To trusselmeldinger

I tillegg til denne meldingen sendte han to andre e-poster til den barnevernsansatte saksbehandleren. Politiet anser disse for å være rene trusler. I en av dem skriver han:

«Jeg skal gjøre alt jeg kan for å få deg oppsagt og holder øye med deg hver eneste dag… Pass godt på i trafikken, det er vått og mørkt, ulykker skjer fort, og med ditt omfang er det lett å bli påkjørt.»

Han ga seg ikke med det. 5. januar 2010 skrev han igjen til saksbehandleren:

«Blir du opphisset ved å trampe ned folk? Og til slutt: ikke glem å politianmelde meg fordi jeg skriver en mail til deg, du feite sosiopatiske heks.»

Tolk fra Danmark

Det eneste mannen nå må svare for er denne siste meldingen, samt påstanden om at han stjal morfin fra sykehuset han arbeidet ved og brukte stoffet på nattevakten.

— Han erkjenner å ha sendt meldingen, men nekter straffskyld for å ha tilegnet seg og brukt morfin på nattevakt, sier forsvarer Anette Vangsnes Askevold.

Bilberg la ned påstand om 60 dagers betinget fengsel. Dersom ikke trusselmeldingene hadde vært foreldet, hadde han bedt om tre måneder ubetinget fengsel.

Det hører med til historien at det kom tolk ens ærend fra København for å tolke i saken, men vedkommende kunne returnere med uforrettet sak ettersom flere av punktene i tiltalen var foreldet…

BEKLAGER: Harald Bilberg beklager at tiltalen ble forkynt for sent til at sykepleieren slipper å svare for trusler .
ARKIV