Ifølge Marie-Paule Kieny, som leder WHOs arbeid rundt vaksineforskning, har legemiddelselskapene slitt med å fremstille vaksiner som fungerer, men i det siste skal de ha hatt større fremgang.

– På riktig vei

– Det virker som vi har funnet en vei rundt problemene – vi er på riktig vei, sier Kieny.

Vaksinene lages av blant andre GlaxoSmithKline, Novartis, Baxter, CSL, Sanofi-Aventis og Solvay og prøves for øyeblikket ut på forsøkspersoner. Resultatene skal etter planen komme neste måned, og da vil man vite om det trengs en eller to doser for å bli immun.

Kan dukke opp problemer

WHO har jobbet hardt for å sette i gang masseproduksjon av svineinfluensavaksinene og hevdet at det hurtige arbeidet ikke går på bekostning av kvaliteten.

Tidligere har influensavaksiner brukt i massevaksinasjoner vist seg å ha farlige bivirkninger. Kieny forsikrer imidlertid om at dagens farmasøyter besitter langt større kunnskaper og teknologi enn sine forgjengere, men at det alltid kan dukke opp problemer. Derfor oppfordres helsemyndigheter verden over til å følge nøye med når de setter i gang vaksinasjonen.

Influensa A (H1N1), også kalt svineinfluensa, er et nytt virus som ingen er immune mot. Smitten er så omfattende at WHO erklærte en influensapandemi 11. juni. Viruset oppsto i Mexico og har til nå spredd seg til 160 land. To milliarder mennesker står i fare for å bli smittet av influensa.