En 26 år gammel kvinnelig student ble i går varetektsfengslet for én uke med brev— og besøkskontroll, mens hennes 34 år gamle kamerat ble fengslet for to uker, hvorav en med brev- og besøkskontroll.

— Vi tror denne saken har større omfang enn det som er avdekket, og at flere har vært involvert. Det hele virker svært godt organisert, sier aktor i saken, politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Svindlet kredittkort

Det var da kvinnen skulle innløse et gavekort på 7000 kroner hos FotoKnudsen at betjeningen fattet mistanke. Gavekortet var kort tid tidligere kjøpt ved FotoKnudsens butikk i Galleriet med ett av de stjålne kredittkortene. Kortet er av typen uten pin-kode med bilde og signatur på baksiden.

— Selgeren vår kontrollerte signatur og fotografi, men kunne ikke se noe mistenkelig i farten, sier driftssjef butikk Roald Øien hos FotoKnudsen.

Men da kvinnen sto hos FotoKnudsen på Bystasjonen, gikk alarmen. Gavekortets kontrollnummer var registrert og hele systemet hos fotokjeden var varslet om svindelen.

— Den erfarne selgeren hos oss kjente straks igjen gavekortet og fikk diskret varslet sikkerhetsvaktene. Jeg tror ikke kvinnen skjønte at noe var i gjerde før hun ble pågrepet, sier Øien.

Pågripelsen skjedde uten dramatikk.

— Det er merkelig at de brukte et stjålet kredittkort for å kjøpe gavekort. Det hele virker ganske uprofesjonelt, kommenterer Øien.

Siktet for grovt tyveri

Den 26 år gamle kvinnen er opprinnelig fra Russland, men studerer ved Universitetet i Bergen. Også mannen er av utenlandsk opprinnelse, men begge har bodd i Norge i flere år, og snakker norsk.

De to er foreløpig siktet for grovt tyveri av fem bankkort, og for å ha brukt disse til å skaffe seg 40.000 i kontanter og minst to videokameraer. De to nektet straffskyld.

— Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker jeg ikke å si noe om hvordan de har gått frem for å skaffe seg penger og varer. Men jeg kan bekrefte at en del av pengene ble tatt ut etter at kortene var sperret, sier Christoffersen.

Tyveriene skal ha funnet sted mellom 12. og 25. oktober, fra ulike utesteder i Bergen sentrum. Bedrageriene startet omtrent med en gang kortene var stjålet, og pågikk frem til kvinnen ble pågrepet mandag denne uken.

Motstridende forklaringer

Kvinnen var i besittelse av fem stjålne bankkort, sirlig plassert i et kortetui, da hun ble pågrepet. I retten forklarte hun at kameraten hadde bedt henne ta vare på kortene for ham.

— Hun har delvis erkjent de faktiske forhold, men har ikke skjønt at dette kunne være noe straffbart før i ettertid, sier kvinnens forsvarer, advokat Kaj Wigum.

Kameraten ble pågrepet på grunnlag av kvinnens forklaring. Han nekter å ha noen kjennskap til bankkortene.

Hjemme hos ham ble det funnet en dagbok tilhørende en av kvinnene som skal ha fått vesken sin frastjålet og et brev adressert til en annen av tyveriofrene. 34-åringen hevdet i retten at han ikke kjente til tyvegodset. Han tok betenkningstid på spørsmålet om han ville påkjære kjennelsen. Kvinnen påkjærte på stedet.