«Sliter du med å komme deg inn på eiendomsmarkedet så bare slapp av. Nå kan du sikre deg din egen tomt på en annen planet», reklamerer nettstedet med det treffende navnet fanteri.com.

Bergensmannen i 20-årene bet på tilbudet, og sikret seg 8,08 mål månetomt til den nette sum av 496 kroner.

Trodde han.

Fikk aldri skjøtet

Drømmen om å bli nabo med Nicole Kidman og Harrison Ford — to av verdens meste kjente måneeiere - brast raskt. Skjøtene og kartene nettstedet lovte å sende ut, kom aldri. Det gjorde heller ikke den høyst nødvendige «bekreftelsen på at du innehar rettigheter til utvinning av naturressurser på din tomt».

Dermed gikk den unge mannen til politiet. Rolf Hegland ved økonomiseksjonen i Bergen ble mildt sagt månebedotten da han torsdag mottok den originale anmeldelsen.

— Vi har dessverre ikke kapasitet til å gjøre noe med saken. Det er ingen som kan reise til månen for å sjekke, humrer politioverbetjenten.

Tomtene bergenseren aldri fikk skjøtene til skal for øvrig ha befunnet seg i «nordre del av Quadrant Foxtrot, område E-5».

- Bare humbug

Kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard kan trøste den unge bergenseren med at et tomteskjøte uansett ikke ville gjøre ham til måneeier.

— Salg av månen er bare humbug. Toalettpapir er mer verdt enn disse skjøtene, sier Ødegaard til BT.

Han forteller at han stadig får henvendelser fra folk som vurderer å investere i verdensrommet. Rådet hans er alltid det samme: «Hold deg unna!»

— De koordinatene jeg har fått oppgitt fra folk som har kjøpt tomter på månen er så unøyaktige at de aldri ville finne tomten om de hadde prøvd. Det er som å si at en har kjøpt en tomt «et sted på Østlandet», sier Ødegaard.

Også hans kollega ved Universitetet i Oslo, astronomiprofessor Kaare Aksnes, rister på hodet over dette tomtesalget.

— Det er en ren pengespekulasjon som baserer seg på folks forfengelighet. Hvordan kan en selge noe en ikke eier? Nei, verden vil bedras, sukker Aksnes, som er medlem av den internasjonale navngivningskomiteen i International Astronomical Union.

De to ekspertene forsikrer om at tomtesalget ikke har noen som helst anerkjennelse i seriøse astronomiske kretser.

«Ting du ikke trenger»

Daglig leder Gard T. Eriksrud i firmaet Storplaza AS, som driver nettstedet fanteri.com, svarte ikke på BTs gjentatte henvendelser i går. De ansatte hos Storplaza AS, som driver nettstedet fanteri.com, ville ikke svare på våre spørsmål.

På nettstedet opplyser de om at de videreselger skjøtene på vegne av Lunar Embassy, som skal være «den eneste autoriserte utstederen av tomter på månen». Selskapet tilbyr for øvrig også tomter på Venus og Mars.

— Lunar har bare tatt seg til rette, mener Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Fanteri.com er i alle fall ærlig når de opplyser brukerne om hva som er hensikten med virksomheten:

«Vårt mål er å levere ting du ikke trenger.»

fakta/månen

  • Blant de mest kjente måneeierne er Tom Cruise, Clint Eastwood, Harrison Ford, John Travolta, Nicole Kidman, Ronald Reagan og Jimmy Carter.
  • Månens overflate er på 37,8 millioner kvadratkilometer. Det utgjør 9,3 milliarder tomter à 4,04 mål.
  • Gjennomsnittlig avstand fra månen til jorden er 384.400 kilometer.
  • Et månedøgn varer i 27,3 jorddøgn.
  • Temperaturen på månen øker til over 100 grader om dagen og minus 155 om natten.
  • Den 20. juli 1969 ble Neil Armstrong og Buzz Aldrin de første menneskene på månen.