— Hun var i nød og kunne ikke ta vare på seg selv. Jeg har handlet for henne, betalt regninger og hjulpet henne i årevis. Det er hun som skylder meg penger, sa mannen i retten i dag.

Mannen, som jobbet i politiet i over ti år, var kvinnens investeringsrådgiver og hjelpeverge. Påtalemyndigheten mener han har forfalsket minst ti underskrifter og på den måten fått tilgang til 80-åringens sparepenger.

68-åringen nektet straffskyld på alle punkter da saken startet i dag. Han er tiltalt for grovt bedrageri, grovt underslag, dokumentfalsk og brudd på vergemålsloven.

Mannen forklarte i retten at han helst ikke ville ha noe med kvinnen å gjøre, men at hun stadig kontaktet ham og ba om hjelp.

Ringte og ringte

— Jeg prøvde å unngå henne, men hun ringte og ringte, sa 68-åringen.

Ifølge tiltalen solgte han kvinnens aksjer ved å forfalske underskriften hennes. Deretter skal han ha overført pengene til seg selv.

— IIfølge en skriftekspert i Kripos er underskriften på aksjeinnløsningsbrevet falsk, påpekte aktor Rudolf Christoffersen.

— Det har jeg ingen forklaring på, svarte tiltalte.

Senere innrømmet han å ha kopiert underskriften hennes.

Kopierte underskriften

— Hun foreslo at vi skulle gjøre det slik. Jeg sendte mange brev for henne, til banken og til legen. Jeg skrev brevene for henne, og kopierte underskriften hennes med kopimaskin, forklarte 68-åringen.

Han avviser konsekvent at han forfalsket underskriften for å underslå kvinnens penger.

— Det var aldri noe problem å få signaturen hennes, hun skrev under på hva det skulle være. Jeg har fått enormt mange fullmakter fra henne opp gjennom årene.

Saken er trolig en av de største i norsk rettshistorie.

— Jeg har sjekket rettslitteraturen, men ikke funnet noen tilsvarende saker der en eldre kvinne er blitt utnyttet med et slikt omfang og over så lang tid, sa politiadvokat Rudolf Christoffersen til BT da tiltalen ble tatt ut.

- Forferdelig å være pengelens

BT omtalte saken første gang i oktober 2004. Den eldre kvinnen fortalte den gang at hun fikk sjokk under et besøk i banken sin. Hun fikk da vite at hun ikke lenger hadde noen konto der. Den var overført til noen andre.

— Jeg føler meg lurt. Det er forferdelig å være pengelens. Jeg har ligget søvnløs og ergret meg mang en natt, sa hun til BT den gang.

Det er satt av seks dager til saken i Bergen tingrett.

FORFERDELIG: - Jeg føler meg lurt. Det er forferdelig å være pengelens. Jeg har ligget søvnløs og ergret meg mang en natt, sa den 80 år gamle kvinnen til BT i 2004.
IVAN TOSTRUP