GURO ISTAD

— Jeg vet ikke hva vi kan få gjort med det, sier redaksjonssekretær i forlaget, Hege Berstad til BT.

— Boken er ikke lenger i salg, men kan jo være i privat eie. Det er klart vi har et visst ansvar. Det er veldig viktig at det som står i slike bøker er riktig, medgir Berstad.

Hun understreker at informasjonen er riktig i nyere utgaver av ulike soppbøker utgitt av Aschehoug, og at slike bøker blir godkjent av eksperter før de gis ut.

— I både «Naturen i farger - sopp» fra 1987 og «Sopp for nybegynnere» fra 2001 er flatklokkehatten omtalt som giftig. Det står også at den likner på stubbeskjellsopp, som ikke er giftig.

— Hva vil dere foreta dere overfor folk som kanskje fortsatt benytter seg av boken fra 1971?

— Jeg skal ta det videre, lover Berstad.

Skrekkhistorier

Selv om Grepps soppbok med den fatale feilinformasjonen er fra 1971, frykter han at flere benytter denne boken fremdeles. Slik som han selv har gjort.

— Den var veldig dyr; 29 kroner, flirer kunstneren og soppentusiasten.

Men han ler ikke av alvoret i saken. Å spise giftig sopp kan få enorme konsekvenser. Grepp forteller skrekkhistorier om nyretransplantasjon og årevis med dialysebehandling, som kan få enhver til å sverge til sjampinjong på boks - og kun det!

— En gang møtte jeg et ungt par som var på sopptur for første gang. Jeg ba om å få kikke i kurven deres. De følte seg rimelig trygge på at de hadde plukket ufarlig sopp, men skulle for sikkerhets skyld innom BTs soppkontroll. «Det tror jeg er lurt, for her er det flere giftige sopper», sa jeg til dem.

IKKE FARLIG: Stubbeskjellsopp er imidlertid en god matsopp.
MEGET GIFTIG: Sosial- og Helsedirektoratet har gitt ut en folder med oversikt over giftige sopper. Flatklokkehatt omtales som meget giftig, og kan blant annet forårsake alvorlig leverskade.