– Jeg har fått en god orientering fra Kystverket om hva som er gjort hittil, og hvilke planer som foreligger for det videre arbeidet, sa Bjørnøy til bt.no på en hastig pressekonferanse i Bergen søndag formiddag.

– Du sier du er fornøyd med Kystverkets orientering, men er du fornøyd med arbeidet som er gjort?

– Dialog med Statoil

– Jeg har fått en god redegjørelse. Nå skal vi reise til Fedje og snakke med ordføreren, lokalbefolkningen, og andre som er berørt av ulykken. Nå må vi først og fremst konsentrere oss om å begrense skadene, så får vi ta en full vurdering og gjennomgang etterhvert.

SE BTV-INNSLAG: WWF rydder på Fedje | Status søndag formiddag

Bjørnøy og fungerende kystminister Dag Terje Andersen reiste ved 12-tiden til Fedje.

Kystverket har sagt nei til hjelp fra Statoil Mongstads oljeopptaker «Slurpen». Båten ligger fortsatt i garasjen, opplyste Statoil Mongstad til bt.no søndag formiddag.

Informasjonsleder ved Statoil Mongstad, Kåre Ness, sier til bt.no at «Slurpen» ikke kan brukes under værforholdene rundt Fedje. Se intervju med informasjonslederen.

– Hvorfor ble ikke «Slurpen» brukt?

– Kystverket sier til meg at det har vært tett dialog mellom dem og Statoil, og at det er en totalvurdering som ligger til grunn for at båten ikke ble brukt. Ifølge den redegjørelsen jeg har fått har Dagbladet beklaget fremstillingen i oppslaget, sier Bjørnøy til bt.no.

Ifølge Kystverket ligger «Slurpen» så lavt på vannet at den er helt uegnet til å samle olje slik forholdene har vært ved Fedje. Den er konstruert for rolige og grunne farvann.

– Stygge bilder

– Vil du ta opp igjen spørsmålet om oljeverndepot på Fedje etter denne ulykken?

– Det er alltid slik at man må gjøre en vurdering av utstyr og strukur etter en slik ulykke. Alle slike hendelser må bidra til en gjennomgang av beredskapen. Det er helt naturlig at vi ser på det.

– Også etter Rocknes-ulykken fikk Kystverket kritikk for treghet i oppryddingsarbeidet. Hva tyder det på?

– Jeg vil ikke bruke tid på å vurdere det nå. Det viktigste nå er å få et godt bilde av situasjonen, og bruke energien på å begrense skadene så mye som mulig.

Miljøvernministeren sier situasjonen er alvorlig for miljøet.

– Det er stygge bilder jeg har sett fra Fedje. Jeg skjønte fra første stund at dette var en alvorlig ulykke.

SE MER VIDEO: BTV fra Herdla | Helikopterbilder | Ryddingen | Nødropet kom for sent

Har du bilder av oljesølet? Send MMS til 2211, eller digitale bilder på mail.

Fungerende kystminister Dag Terje Andersen og miljøvernminister Helen Bjørnøy reiste til Fedje søndag formiddag.
KNUT EGIL WANG
scanpix
scanpix