— Jeg ble helt på gråten da jeg sto der uten noe å studere, forteller Tone Persson fra Lindesnes.

La oss ta det fra starten. Det handler om den såkalte kvalitetsreformen som nå innføres ved universiteter og høyskoler, med omlegging av hele studiesystemet.

I to år har Tone Persson studert psykologi ved Universitetet i Bergen. Nå var hun klar for å fortsette i samme retning.

Slik skulle det ikke gå.

— Jeg syntes arbeids- og organisasjonspsykologi var utrolig interessant. Da jeg fikk høre om denne nye bachelorgraden, ville jeg søke.

Dermed oppsøkte Tone Persson Universitetets egne veiledere for å høre hvordan hun skulle gå frem. To ganger. Kunne hun søke internt?

— Nei, sa de. Det kunne jeg ikke. De sa jeg manglet fem vekttall, og måtte søke eksternt, gjennom samordnet opptak. Der er poengsummen veldig høy for å komme inn.

Kontrabeskjed

Den nye reformen har forvirret både Tone Persson og andre.

— Både jeg en studiekompis drev og ringte universitetet i sommer, fordi vi fremdeles ikke var sikre på hvordan dette hang sammen.

For det viste seg at Tone Persson ikke hadde kommet inn på bachelor-studiet.

— Da oppsøkte jeg veilederne igjen for å finne ut om det var noe jeg kunne gjøre - stille opp første studiedag, hvis noen trakk seg, for eksempel. Da fikk jeg beskjed om at jeg kunne ha søkt internt likevel!

Trolig hadde hun også kommet inn, mener hun selv.

— Det viste seg at av de 40 de tok inn fra internopptaket, var det bare 29 som faktisk var kvalifisert. Resten kom fra eksternopptaket, der det er mange som er mye eldre enn meg og har flere poeng.

«Mye rot»

Hun mener universitetet har et ansvar for å rette opp feilene de selv gjør.

— Veilederen jeg snakket med sist beklaget, og innrømmet at de hadde gjort en feil. Men han sa også at de ikke kunne opprette en ekstraplass bare for meg - fordi det var flere som var blitt feilinformert. Det holder ikke, og gjør langt fra saken bedre, sier Tone Persson. Hun forteller at en annen av veilederne innrømmet at de hadde feilinformert fordi de selv var feilinformert av universitetet. Denne veilederen sa også at de var underbemannet, og at det var mye rot på grunn av denne kvalitetsreformen.

Klage?

Persson frykter at hun nå også kan se langt etter mastergraden hun hadde drømt om, fordi hun slett ikke føler seg sikker på å komme inn på bachelor-studiet til neste høst heller. Mastergraden bygger på bachelorgraden.

— Jeg har alltid drømt om å bli psykolog. Nå sitter jeg på lesesalen hver dag fra åtte til seks og leser om igjen grunnfaget i psykologi. Det er utrolig tungt å se på andre som sitter der - de som kom inn.

Å sende en formell klage hjelper angivelig ikke.

— Nei, en av veilederne sa at det ikke gikk an å klage på å ha blitt feilinformert, sukker hun.

Tone Persson vet ikke helt hvem hun skal høre på lenger, hvis hun skal rådføre seg om videre studier.

— Jeg har mistet litt tilliten til de på sekretariatet. Jeg prøvde virkelig alt jeg kunne for å finne ut hvordan jeg skulle søke.

SKUFFET: - Universitetet burde rette opp feilene de gjør, mener Tone Persson (21) fra Lindesnes. Hun mener gale opplysninger førte til at hun står uten studieplass i høst.<br/>Foto: KNUT STRAND