RANDI KVINGE

— Når det er fint vær blir det en voldsom forventning til å utnytte dagene maksimalt, men jobb og familie begrenser hva som er mulig å få til i finværet. Dermed blir folk frustrerte og gremmer seg i stedet for å nyte dagene og bruke mulighetene, sier avdelingssjef for psykosomatisk medisin ved Haukeland Universitetssykehus, Bjarte Stubhaug.

Han sier det er veldig individuelt hvordan folk takler temperaturforandringen, men at vi generelt klarer oss best når det er passe varmt.

— Ved ekstrem kulde og varme blir det ubehagelig og kroppen får stress-symptomer, sier avdelingssjef Bjarte Stubhaug.

Litt over middels

Psykiateren hevder at folk jevnt over blir i bedre humør når været er passe fint, men i ekstremt fint vær blir det en forventning om å gjøre noe ekstra.

— Når været er litt over middels er vi passe fornøyd. Slik er det også med andre ting i livet. Har du det veldig vanskelig eller veldig bra, blir det et problem. Folk takler livet best når det er litt over middels. Da holder vi oss innenfor komfortsonen vår. Folk blir lykkeligere av å vinne 50.000 kroner enn 5 millioner. Da blir det eventyrtilstander som vi ikke klarer å forholde oss til, sier han.

Også nakenhet byr på problemer for bergenserne.

— I sommervarmen er folk mindre påkledd og sender ut flere erotiske og stimulerende impulser enn vanlig. Varmen alene gjør ikke at folk blir spesielt kåte, men når det er halvnakne mennesker overalt, blir folk mer seksuelt opphisset. Små topper og luftige kjoler klarer vi å håndtere, men når folk kler av seg alt, blir det for mye av det gode. Da kommer vi over komfortsonen og fører til overbelastning, sier Stubhaug.

Fysisk belastning

— Kroppen reagerer på varme på lik linje med feber. Vi har større vansker med å konsentrere oss, kan bli mer irritable, og blir fortere slitne og utmattet. Hvis vi får heteslag kan vi bli forvirret og psykotiske. Det kan også føre til svimmelhet, synsforstyrrelser og kvalme, sier Stubhaug.

Selv om temperaturen er 30 grader, trenger ikke det å være for varmt.

— Problemet er heller at folk går ut og heter seg opp. Hvis folk hadde holdt seg i skyggen, er det ingen som får heteslag i denne temperaturen. Men vi nordmenn går ut og steker oss, og kroppen strever veldig med å regulere temperaturen, sier Stubhaug.

— I stedet for å bli stresset, bør folk nyte det fantastiske været og se mulighetene. Det er jo dette vi reiser til Syden for, sier Bjarte Stubhaug.

SATT UT: Studentene Gunnar Wierdal (23), Glenn Tore Helgø (23) og Kjell Gunnar Hausken (23) kaster gjerne t-skjorten i sommervarmen, men blir litt satt ut dersom folk kler av seg for mye. - Vi kikker gjerne en gang ekstra, men kan ikke akkurat si at vi blir stresset av nakne damer, sier Gunnar Wierdal (23).
RASTLØS: Kristina Olsen (16) og Christine Skjold (17) blir rastløse av at de skal rekke over alt i finværet. Først har de vært på shopping, deretter er det smoothies i Byparken. <br/>Alle foto: HELGE HANSEN
FINNER ROEN: Halvor Tjomsland (19) og Karina Danson (21) lar seg ikke distrahere av noe. De nytter dagen til å lese bøker ved Smålungeren.