• Det er helt forferdelig for alle som bor her, sier hytteeier Åge Wee i Ålfjorden i Sveio. Nå varsler han politianmeldelse mot Mattilsynet.

— Du kjenner det med en gang du er på vei til stranden. Det stinker, sier Åge Wee.

Haugesunderen har hytte i Ålfjorden i Sveio. Der har han og naboene fått ubudne gjester.

Siden søndag er store mengder døde skalldyr skylt opp på strendene fra Håvardsholm til Selsåsviken.

Det var avisen Dagbladet som skrev om saken først.

— Strekket er ca. fire kilometer, og nå har de visst begynt å dukke opp på andre siden av fjorden også. Det er forferdelig for alle som bor her, sier Wee

Mener lusemiddel er årsaken

Det er oppdrettsanlegg i fjorden, og Wee mener massedøden skyldes gift anleggene har brukt mot lakselus.

Naboene har sendt prøver til Havforskningsinstituttet, og Wee varsler at saken kan få rettslig etterspill.

— Avlusningsmiddel dreper alt skalldyr, og Mattilsynet har ansvar for å kontrollere nivåene. Jeg vil derfor politianmelde etaten etter det som har skjedd, sier Wee.

Gransker hendelsen

Havforskningsinstituttet har sett bilder fra strendene, og opplyser at det sannsynligvis er krill som er skylt i land.

Forskningsleder Carsten Hvingel er enig i at utslipp fra oppdrettsnæringen kan være en mulig årsak, men ber naboene om å ikke trekke forhastede slutninger.

— Nå må vi først få prøvesvarene. Her vil vi identifisere dyrene som er rammet, for deretter å gjennomføre en kjemisk analyse. Analysen vil avdekke om årsaken er forurensning eller lusemidler, sier Hvingel.

- Kan jages opp

Han forteller at massedød av sjødyr også kan skje naturlig. Rovfisk og og dårlig vær kan være mulige årsaker.

— Stimer av krill kan oppholde seg i havoverflaten og bli dratt på land av store bølger. Tidligere har vi også sett at rovfisk har jaget stimer opp i fjæren, sier Hvingel.

Forskningslederen forteller at det er vanskelig å si noe om når krillen vil slutte å komme i land, men at sjødyrene og lukten forhåpentligvis vil bli vasket på sjøen igjen i løpet av noen dager.

- Usannsynlig at lusemiddel har skylden

Cecilie Ihle, koordinator for fiskehelse i Mattilsynet, opplyser at to av anleggene i Ålfjorden nylig er blitt avluset.

— Det er imidlertid lite sannsynlig at dette kan ha forårsaket krilldøden. I dette området er det ikke store mengder fisk som har vært i anleggene. Når de avluser, tar de tett pressenning rundt noten, før de tilsetter lusemiddelet. Når presesnningen slippes opp, er det såpass lite rester igjen, at dette fort fortynnes ut i fjorden, sier Ihle.

Hun forteller at det ikke er brukt nye lusemidler i fjorden, og viser til at Mattilsynet får meldinger om døde skalldyr fra tid til annen.

— Det henger ikke nødvendigvis sammen med beliggenheten av oppdrettsanlegg. Dette skjer fra tid til annen, uten at det er en åpenbar forklaring.

LUKTER: Her er krillen vasket på land.
Åge Wee