• Det går strålende, smiler en blid bøssebærer Gro Hauge. Hun sitter i rullestol og har fått tildelt Torgallmenningen i Bergen som sitt innsamlingsområde under søndagens tv-aksjon.

AUDUN STØLÅS

— Alle jeg har spurt har gitt penger, og noen har bare kommet og puttet penger på bøssen uten at jeg har spurt. Jeg ser folk litt an. De som smiler når jeg får øyekontakt spør jeg, men når folk er sure tenker jeg at det ikke er så mye å hente, sier hun.

Gro Hauge sier at det er kjekt å kunne hjelpe andre.

— Jeg får selv en god del hjelp fra samfunnet og jeg synes at dette er en måte å gi tilbake på. I år går innsamlingen blant annet til dem som har psykiske og sosiale problemer. Jeg har et par venninner som har psykiske problemer, og jeg vet derfor at det er behov for hjelp, sier Gro Hauge.

Travelt

I kantinen på rådhuset i Bergen er det travel virksomhet søndag ettermiddag. Her til ringer de lokale komiteer rundt i de ulike bydeler som har for få bøssebærere og ber om hjelp. Kampanjelederen for tv-aksjonen i Hordaland, Mona Helen Tveit, og hennes medarbeidere har kalt inn reservekorpset av bøssebærere og de blir nå sendt ut der enkelte områder ikke er dekket.

— I år ser det ut til at vi kommer akkurat i mål med nok bøssebærere. Vi har hatt så god tilgang på bøssebærere at vi i tillegg til besøk i alle hus også har hatt godt dekning i turområdene på Fløyen, Ulriken og andre steder, sier Mona Helen Tveit.

Inspirerende

Gro Stalheim Iversen stiller som sjåfør for bøssebærere og har tatt flere ruter i ulike deler av byen. Hun er selv aktiv medarbeider i Norsk Forbund for Utviklingshemmete (NFU).

— Jeg synes det er hjertevarmende og inspirerende å komme i kontakt med så mange idealistiske ungdommer som bruker dagen og tankene sine til innsats for medmennesker som trenger hjelp og omsorg. En av de ungdommene jeg har kjørt i dag var en psykologistudent som møtte opp alene fordi hun synes saken er så viktig. Slike holdninger er til å bli inspirert av selv, sier hun.

Pengetelling

Etter at bøssebærerne hadde gjort sin jobb tok de lokale aksjonskomiteer bøssene med seg inn til Sparebanken Vest's hovedkontor i Kaigaten i Bergen. Der sto 30 frivillige fra banken klar og talte opp pengene som var komet inn. Banken fungerte også som sentral for innringing av alle innsamlingsresultater fra Hordaland.