BJARNE KVAM bjarne.kvam@bergens-tidende.no

Dette fortalte den 55 år gamle overstyrmannen i Bergen byrett onsdag formiddag. Han er tiltalt etter havariet av lasteskipet MS «Gullhav» klokken 0550 om morgenen 10. februar i fjor.

Den 55-årige trønderen erkjenner straffskyld for å ha unnlatt å holde utkikk mens han var alene på broen — men nekter for å ha vært full på jobb.

Da politiet tok alkotest på mannen fire og en halv time etter havariet, ble promillen målt til ca. 2,3 - målt med såkalt intoxilyzer. Blodprøve tatt 20 minutter senere viste 2,55 i promille.

— Jeg har aldri vært borti så høy promille til sjøs før, sa lensmannsfullmektig Tore Lystrup ved Laksevåg lensmannskontor, til Bergens Tidendes nettutgave etter ulykken.

Endret forklaring Redegjørelsen som den tiltalte trønderen kom med i formiddag er på svært viktige punkter helt annerledes enn det han tidligere har sagt.

I sin politiforklaring avgitt på havaridagen, sa han at han først drakk to enkle drammer whisky om kvelden 9. februar i 2030-tiden, etter arbeid. Da han hadde havarert neste morgen skal han så ha blitt så fortvilet og ute av seg at han drakk «en kopp» whisky, pluss to halve pils.

Denne koppen i politiforklaringen har nå blitt til mer enn en halv liter brennevin.

— Jeg drakk nok mer enn en kopp. Jeg var ikke edru da jeg ble avhørt første gang, sier mannen som forklaring på uoverensstemmelsen.

«Ble presset ut» Han har også endret forklaring om hvorfor havariet skjedde. Til kapteinen, like etter det voldsomme krasjet, sa 55-åringen at han hadde blitt presset ut av kurs av en motgående fiskebåt. Kapteinen kunne imidlertid ikke se noe som helst til en fiskebåt i nærheten.

I retten onsdag sa overstyrmannen, som har fått sparken fra rederiet, at han møtte den møtende båten en god stund før havariet. Det var ikke snakk om å bli presset ut av kurs.

Møtet mellom de to båtene hevdes nå å ha skjedd ca. to sjømil fra havaristedet. Tiltalte justerte da kursen, satte på autostyring, og gikk inn i kartrommet (bestikken) på broen. Der ble han i 8-10 minutter. Da han kom ut igjen, så han rett i fjellveggen, og det gikk mindre enn ett sekund før det smalt.

Luktet ikke alkohol Kapteinen på MS «Gullhav» forklarte i retten i formiddag at det ikke luktet alkohol av overstyrmannen, da han overtok kontrollen over det nordgående lastefartøyet klokken 02 om natten. Det hadde imidlertid luktet alkohol av 55-åringen halvannet døgn tidligere.

— Grunnstøtingen var en katastrofe for meg, sier den tiltalte 55-åringen.

— Det er det verste som kan skje. Jeg fikk meg en alvorlig psykisk knekk, og har gått til psykiatrisk behandling. Jeg føler meg bedre nå og håper å få komme i arbeid igjen. Uten inntekt er jeg i ferd med å miste både hus og hjem, sa tiltalte til byretten.

Saken avsluttes onsdag. Aktor, politiadjutant Arild Oma fra Bergen politidistrikt, vurderer å kreve at mannen skal fradømmes sin styrmannsgodkjennelse.