Politiet har den siste tiden ropt et kraftig varsku mot stadig villere kjøring blant landets bilister. Det ser ikke ut til å hjelpe. I helgen ble 14 bilister tatt i over 100 km/t i 80-sonen i Fritz Riebers vei. En av dem lå drøye 60 km/t over fartsgrensen. Samme natt ble en motorsyklist alvorlig skadet etter en ulykke som trolig henger sammen med høy fart, og i Bergen ble en bilist tatt etter villmannskjøring gjennom sentrumsgatene.

På Os tar Terje Navdal og hans to sønner, Tore (23) og Eivind (20), bladet fra munnen. De vil varsle folk om galmannskjøringen i kommunen.

— Det er feigt ikke å si ifra. Dersom noe skulle skjedd og vi ikke hadde sagt det vi vet, ville vi hatt litt skyld, sier de tre karene. Livredd

— Jeg er livredd, sier Tore. Han kjører ofte scooter langs europaveien om kvelden. Han har flere ganger vært vitne til ungdomsbilene som kommer i vill fart. Det er som oftest jevngamle gutter mellom 18 og 24 år som setter livet på spill. Han kjenner flere av dem.

Senest på lørdagskvelden kom to kjente biler forbi pappa Terje i full fart på Søfteland. Kort tid senere møtte Tore bilene på Vallaheiene.

— På en fest hørte jeg rykter om at noen hadde utfordret hverandre på å kjøre fra Os til Bergen på 15 minutter. Det vil si en gjennomsnittsfart på 120 km/t, forteller Tore.

Bekymret for råkjørerne

Pappa Terje har selv vært utsatt for en bilulykke og vet hva det kan føre til. Men det er ikke derfor han vil advare råkjørerne og foreldrene deres.

— Jeg har vært trener for en del av guttene som holder på med dette. Jeg føler for dem og er oppriktig talt bekymret. Jeg er redd for at de og andre som ferdes på eller langs veien skal bli skadet, sier Terje.

På grunn av smerter etter ulykken ligger han stadig vekk våken om nettene. Fra soveromsvinduet like ved E39 hører han biler som farer forbi i enorm fart flere ganger i uken.

— Skal man få en slutt på dette, bør politiet prioritere fartskontroller om nettene. En synlig radarkontroll er helt meningsløst. De kjører strekningen først, for så å gi full gass på veien tilbake, sier Eivind.

Han får ikke låne scooteren av storebroren. Det er ikke trygt, mener Tore.

170 km/t i 50-sonen

Familien Navdal bor bare noen meter fra europaveien.

— Vi har jo kjørt en del bil selv og har en viss peiling på fartsfølelse. Jeg vil nok anta at flere kjører godt over 150 km/t her. For ikke så lenge siden var det en som må ha ligget i minst 170 km/t, sier brødrene Navdal.

De to ungdommene er ikke redde for å bli upopulære i kameratgjengen. De er ikke med i den faste gjengen der fart er en del av «gamet». Men de har venner som har sittet på og som til slutt har måttet insistere på å bli sluppet av da farten ble for høy.

— Melder dere fra til politiet når dette skjer?

— Min kone meldte fra en gang. Politiet var takknemlig for tips, men det virker som om deres fokus er i 80-sonen på Halhjemsveien. Men alle burde være flinkere til å rapportere om bil og nummer, sier Terje.

— Jeg har ikke ringt fordi jeg føler meg helt maktesløs. Det skjer så ofte, sier Tore.

BT prøvde i går å få kontakt med noen av de unge mennene som er kjent for råkjøringen i Os.

— Nei, det vil jeg ikke snakke med avisen om, var svaret fra en.

<b>SYNGER UT: </b>Tore Navdal (t. v.), Terje Navdal og Eivind Navdal er lei grisekjøringen i Os. Nå ber de unge bilførere ta seg sammen. – Det er feigt og ikke si fra, sier trioen. <br/> (FOTO: ODD MEHUS)
Odd Mehus