— De er snau å ta på seg bilbeltet når de ser oss, sier Marheim. Med sine 198 lange centimeter, sitt knallrøde korte hår og sine smilende blå øyne, står Rune Marheim med den gulgrønne refleksvesten i vinterkulden på Slakthustomten og vinker myndig bilene inn til siden.

- Fikk du festet beltet?

— God dag, fikk du festet beltet? smiler Marheim inn gjennom bilvinduet. Etter den åpningsreplikken godtar de fleste boten på 750 kroner for manglende bilbeltebruk. Mange har rukket å feste beltet på de sekundene det tar fra de oppdager politifolkene til de blir stoppet, men de vet de er tatt på fersken.

Politiet har to uavhengige sivile observasjonsposter før bilene stoppes.

- Det store, stygge gule der

  • Eg tok på meg bilbeltet da eg så det store, stygge gule der, humrer Villy Mathiesen og peker på politibetjent Jan Harald Revheim i gul refleksvest. Stemningen er gemyttlig, mens pengene ruller som strømkroner ut av lommebøkene.

Villy Mathiesen tar boten som en utgift han må regne med i jobben, selv om han må betale dem av egen lomme. Mathiesen driver med vaktmesterservice i byen og har 120 leiligheter å se til. Det er ikke den første boten han har fått med varebilen fra ISS vaktmestertjenester.

— Det blir noen bøter ja, men mest parkeringsbøter. Det er håpløst å parkere for folk som oss og håndverkere som skal gjøre jobber i byen. Derfor gjorde han en kjempejobb for oss alle han fyren fra Sotra som vant saken mot parkeringsselskapet, mener Mathiesen.

Boten på 750 kroner ligger i passasjersetet, da han svinger ut igjen i Sjøgaten. Denne gang med beltet på.

- Trodde det var "pønt"

En moden kvinne blir vinket inn. Hun kjører uten bilbelte, men med både nærlys og tåkelys på.

— Eg trodde de lysene var pønt eg, utbryter Elin Prestøy Olsen da Revheim forklarer henne at det er ulovlig å kjøre med tåkelysene på. Fru Prestøy Olsen forteller at hun har kjørt med lysene på siden bilen var ny for seks år siden.

— De var nå grei og. Eg slapp boten for lysene siden det var midt på dagen, men gebyret for ikke å ha bilbeltet på må eg betale. Fruen fra Eidsvåg tar det hele med et smil.

En del vet tydeligvis ikke at det er forbudt å bruke tåkelys og nærlys sammen. Det kan blende andre trafikanter og snevrer inn din egen sikt. Gebyret for feil bruk er på 1000 kroner.

70 tatt i Sandviken

— De der lysene kan du bruke i grauttåke og på en fjellvei, men ikke her i Sandviken, som politibetjent Marheim så levende forklarte det til en bilist som satt månebedotten og ikke forsto hva han hadde gjort galt. Men i går ga politiet ingen førere gebyr for feil lysbruk.

Hele 57 fikk gebyr for manglende bruk av bilbelte og 13 forenklete forelegg ble skrevet ut for ukurant bruk av mobil i bilen i løpet av noen formiddagstimer.

Bilpassasjerer som ikke bruker bilbelte må betale gebyret på 750 kroner selv, mens det for barn er føreren som må punge ut.

AV MED TÅKELYSET: Politibetjent Jan Harald Revheim forklarer Rune Hjortland hvorfor han ikke skal bruke tåkelysene sammen med nærlysene. - Jeg synes de dere blålysene noen kjører med er mest irriterende, sier Hjortland.
FOTO: HELGE SUNDE