• Jeg stoler på at restaurantene har tilfredsstillende hygiene og at maten jeg får servert er sikker, sier Kari Vevatne.

Sammen med forskerkollegene Benny Huser og Bodil Furnes har Vevatne nettopp inntatt dagens middag på Zupperia i Nordahl Bruns gate. Kvinnene er godt fornøyd med måltidet, helt til Bergens Tidende kan fortelle at spisestedet er ett av syv som har fått stempelet «ikke tilfredsstillende mattrygghet» av Næringsmiddeltilsynet.

— Huff, sier du det? Plutselig kjennes ikke maten så god som jeg innbilte meg, sier Furnes, med en bekymret rynke i pannen.

— Det ser jo veldig rent ut her, men kanskje er det lett å la seg lure, sier Vevatne, og tar en ekstra kikk på glass og bestikk.

De tre kvinnene sier de vanligvis stoler på at det er god hygiene på restaurantene.

— Hvis ikke man har tillit til spisestedene, er det jo umulig å gå ut og hygge seg, sier Vevatne.

Furnes pirker i kjøttrestene hun ikke orket å spise opp.

— Maten var rimelig og god, men kanskje får jeg en uhyggelig overraskelse på kjøpet, sier hun.

Kvinnene innrømmer at avsløringene om gammelt kjøtt i frysedisken, restauranter med fluer på kjøkkenet, og rotter som boltrer seg i bakerier er skremmende.

— Jeg er nok blitt mer påpasselig med hvilke steder jeg velger å gå ut på, og jeg foretrekker steder som er godt besøkt. Mange mennesker betyr at maten er god og trygg, samt at restauranten sannsynligvis får brukt opp råvarene, og slipper å spare dem til de blir gamle, sier Vevatne.

De tre er usikre på om de vil holde seg unna restauranter med hygieneanmerkning.

— Hvis maten er skikkelig god ville jeg nok tatt sjansen, og heller undersøkt at glass og bestikk var rent og skinnende, sier Huser.