Gipsfiguren av fredsprisvinneren Martti Ahtisaari ble fjernet fra en trapp på Nordnes i løpet av lørdagsnatten. Nå er han funnet i en nypebusk — uten skader.

— Min sønn og hans venn fant Martti etter noen timers leting i nabolaget. Den ble funnet i et kratt med nyebusker i nærheten, sier Gisle A. Østraat, eieren av hagenissen.

— Vi fikk profesjonelle til å støpe og lime fast gipsfiguren på trappen vår. Men den fikk ikke stå i fred i mer enn 16 dager, sier Østraat.

På kort tid har fredsprisvinneren blitt lagt merke til av både barn og voksne på Nordnes.

— Han er blitt en yngling i gaten. Dette er forferdelig trist. Han betyr mye for oss, sa Østraat da gipsfiguren ennå var på avveie.

— Dersom en angrende synder leverer figuren tilbake, lover vi fullt amnesti og vil trekke anmeldelsen av tyveriet, sa han.

Og så til spørsmålet det er lett å stille seg: - Hvorfor har dere en hagenisse av Martti Ahtisaari?

— Den sto i hagen til noen venner i Oslo. De er venner med kunstneren som har laget statuen. Jeg tror det er en tidlig pilotfigur av figuren som står på Nobels Fredssenter i Oslo. Vi fant ut at den ville ta seg godt ut som hagenisse i Bergen. Men det var dårlig med hage her, så vi satt den på trappen, sier Østraats kone, Anette Berle.

Fredsprisvinneren får ikke oppholde seg på trappen igjen før Berle og Østraat er sikker på at han ikke kan forsvinne igjen.

— Vi må se om vi kan klare å bolte den fast, sier Berle.

PRIVAT